Nyheter
Klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V).
Foto: Ludvig Gundersen

Dette svarte klima- og miljøministeren på stortingsrepresentantens biogasspørsmål

Tilbud og etterspørsel etter biogass henger ikke alltid sammen, sier klima- og miljøminister Svenung Rotevatn i et svar til stortingsrepresentant Terje Halleland (FrP).

I høst har biogasbransjen.no fulgt drivstoffpolitikken i norsk kollektivtransport. Stortingsrepresentant Terje Halleland fra Rogaland, fulgte opp saken ved å stille klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn (V) spørsmål om Oslo kommunes biogassfakling og utrulling av el i bussparken.

Terje Halleland
Stortingsrepresentant Terje Halleland (FrP) fra Rogaland sitter i energi- og miljøkomiteen.

Gassen går opp pipa på biogassanlegget på Nes, skrev Halleland. Fram til mai, 2020, gikk 38,3 prosent av gassen opp pipa. Samtidig både kildesorterer Oslos innbyggere matavfallet og tar hele regningen på 40,8 millioner kroner for driften av biogassanlegget. Til tross for at Oslo kommune produserer – og fakler – biogass, så velger byens kollektivstransportselskap Ruter å rulle ut el til bussparken – også det finansiert av skattebetalerne. «Hvor langt vil Statsråden la det gå på bruk av offentlige midler uten resultater før han griper inn», spurte stortingsrepresentanten.

LES MER: FrP ønsker å forsterke virkemidlene for økt produksjon av biogass

Teknologisk nybrottsarbeid

Rotevatn påpeker i sitt svar at kommunene er folkevalgte og selvstyrte organer som står fritt til å løse oppgavene innenfor gjeldende lov og forskrifter. De har også ansvar for å håndtere klimagassutslippene sine så lenge det blir gjort i samsvar med gjeldende regelverk. Kommunen har også ansvar for avfallsinnsamlingen.

Han er enig med Halleland i at fakling er sløseri med ressurser. Han sier at likevel at uttesting av ny teknologi ikke er smertefritt.

PROBLEMER: Med en prislapp på 520 millioner kroner, stod Romerike Biogassanlegg i Nes ferdig i 2012. Nå ser det ut til at ytterligere investeringer er nødvendig for å sikre driften fremover. Foto: Oslo kommune

«Vi skal lære av de utfordringene som ikke var ventet for å utvikle ny teknologi». Ministeren peker også på at markedet for biogass er umodent, og at tilbud og etterspørsel ikke alltid henger samen.

Ministeren skriver i sitt svar til stortingsrepresentanten at detaljstyring ikke løser problemet. Klare rammer for å bygge markedet vil imidlertid har det. Les spørsmål- og svar her»»

Venstres stortingsrepresentant og tidligere klima- og miljøminister Ola Elvestuen var for øvrig byråd for miljø og samferdsel i Oslo da det ble bestemt at biogassanlegget på Nes skulle bygges. Han sa til Biogassbransjen.no tidligere i høst at anlegget var nybrottsarbeid.

LES MER: Her er tilstandsrapporten fra biogassanlegget på Nes

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.