Nyheter

Fakta og tall om svensk biogass

Vårt søsternettsted Biogasidag.se har samlet de grunnleggende fakta om svensk biogass.

Biogassanlegg

Ifølge Energigas Sverige er det totalt 281 anlegg som produserer biogass i Sverige, fra Luleå i nord til Trelleborg i sør, fra Visby i øst til Lysekil i vest. Her finner du et kart over dem alle .

Biogassproduksjonen har økt kraftig siden 2005, fremfor alt er det andelen oppgradert biogass som tar over. Kilde: Energimyndigheten. Diagram: Biogsidag.se

Hvor kommer biogassen fra?

Kilde: Energimyndigheten. Diagram: Biogasidag.se

Mer enn halvparten av biogassen produseres i samråtningsanlegg, hvor ulike typer organisk materiale kan behandles, for eksempel kildesortert matavfall, slakteriavfall, gjødsel og energivekster. En tredjedel produseres av slam fra avløpsrenseanlegg, resten kommer fra industrianlegg, deponier og gårdsanlegg.

Bensinstasjoner

I Tanka Grönt*-appen er 215 offentlige bensinstasjoner for biogass i Sverige listet opp. Av disse er 191 for komprimert og 26 for flytende biogass. Den nordligste ligger i Boden, den sørligste i Trelleborg, bare et par kilometer fra fergene til Tyskland. Den østligste ligger i Lärbro på nordlige Gotland, den vestligste i Strömstad. Her finner du et kart over dem alle .

* I Tanka Grönt-appen finner du alle bensinstasjoner. Den er tilgjengelig for Android her og for iPhone her.

Det er også rundt 60 ikke-offentlige fyllestasjoner for blant annet busser.

Bruk av biogass

Den største delen av biogassen brukes som drivstoff til kjøretøy. Det er fremfor alt busser som går på biogass i Sverige og slik har det vært lenge. I 2002 var 18,5 % av den svenske bussflåten gassdrevet. Dette er en lavere andel enn toppåret 2020, da andelen var 23 %. Men en økende andel av gassen er biogass og stadig mindre er fossil gass. I dag er over 90 % av all kjøretøygass biogass.

Kilde: Trafikkanalyse. Diagram: Biogasidag.se

På lastebilsiden er fossilt drivstoff fortsatt helt dominerende. Men tilgangen på gassdrevne kjøretøy øker, og dette vil trolig vise seg i statistikken. Et varseltegn er EU-dommen som tvang regjeringen til å fjerne avgiftsfritaket for biogass.

Det er åpenbart at biogass ikke har slått inn når personbilparken går over til fossilfritt. SSBs siste data er fra juli 2023, da 74 gassdrevne personbiler ble nyregistrert i Sverige.

Men utviklingen fra bensin-, diesel- og hybridbiler til fossilfrie biler akselererer, hovedsakelig elbiler vinner terreng.

Vi har sammenlignet siste tolv måneders nyregistrering av personbiler med tilsvarende periode 2013/4 og 2018/19.

Kilde: Svensk Energimyndighet. Diagram: Biogasidag.se

Diagrammet over viser at salget av fossilfrie biler nå har passert både bensin- og dieseldrevne biler og hybridbiler. Men fortsatt er 83 % av alle biler som ruller på svenske veier drevet av bensin eller diesel.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Omsetningskrav for resirkulert fosfor – en interessant mulighet

Øyvind Birkeland, BIR Voss Hardanger AS
Jens Måge, Avfall Norge
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.