Nyheter
Renevos anlegg på Stord. Foto: Renevo.

Laksegigant protesterer mot Renevo-utvidelse

Mowi mener Renevo først må bevise at de kan håndtere dagens volum.

Renevo har søkt Statsforvalteren i Vestland om å få utvide kapasiteten på biogassanlegget på Stord. Anlegget kan i dag motta 22.000 tonn substrat årlig. I søknaden ber Renevo om å få mer enn doble mottaket, til 55.000 tonn.

Den søknaden møter massiv motstand fra flere av høringsinstansene.

Gasnor endrer eierstrukturen i Renevo

Plager ansatte

Lakseoppdrettsselskapene Mowi og Sagafjord Seafarm skriver i sitt høringsinnspill at Renevo først må vise at biogassanlegget evner å håndtere dagens produksjon, før det kan bli snakk om noen utvidelse.

Mowi driver et anlegg for produksjon av berggyteyngel og levende for på en tomt 50 meter unna Renevos biogassanlegg på Stord.

«Vi opplever at luktforurensning fører til dårlig arbeidsmiljø hos oss. Vi har måttet sende folk hjem fra jobb på grunn av luktutslipp fra Renevo AS som fører til ubehag, kvalme og hodeverk», heter det i høringsuttalelsen.

Selskapet skriver også at produksjon av larver og levende fôr er var for ytre påvirkning i luft og vannkvalitet.

Stenger Renevo på Stord

Stengt ned

Renevos biogassanlegg på Stord har vært forfulgt av problemer og utfordringer siden åpningnen i 2022. I fjor høst valgte de nye eierne å stenge ned anlegget og gjøre klar for en ombygging.

«Anlegget ble startet opp i februar 2022, etter betydelige forsinkelser. Det har ikke på noe tidspunkt blitt produsert biogass over minimumsnivået som kreves for å produsere flytende biogass gjennom nedkjølingsanlegget. Driften har siden oppstart kun hatt kostnader og generert tilnærmet null i inntekter. Gitt de produksjonsresultatene som er oppnådd hittil er det ingen grunn til å forvente at det lar seg gjøre å få opp biogassproduksjonen med den teknologien som er på anlegget i dag. Det finnes derfor ingen annen utvei enn å stenge ned anlegget», skrev daværende administrerende direktør Eilif Stange i en epost til Biogassbransjen.no i oktober i fjor.

Renevo skriver i sin søknad til Statsforvalteren at de vil bytte reaktorteknologi og isteden benytte en tradisjonell løsning med utråtning av substrat gjennom tre trinn. I overkant av 14.000 av tonnene med substrat som Renevo vil motta etter ombygging kommer fra fiskeoppdrettsanlegg.

Men verdens største opprettsselskap, Mowi, er svært skeptisk. Selskapet skriver at erfaringene med Renevo så langt er dårlige.

Enova: – Tar Renevo-nedstengningen til etterretning

Konsesjonsbrudd

«Vi opplever at Renevo AS ikke tar varslingsplikten på alvor. Mowi ASA, Rensefisk Stord har ikke mottatt noe varsel fra Renevo AS ved utslipp. Vi står heller ikke på noen kommunikasjonsliste hos Renevo AS. Vi har varslet flere ganger vedr lukt og utslipp til sjø», skriver Mowi.

Selskapet mener Renevo AS ikke har oppfylt sine krav til varslig i den gjeldende konsesjonen og at utslippene de har hatt er et konsesjonsbrudd.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.