Bransjestemmer
Gasnor mener det tross alt er positivt med en avklaring fra Enova. Foto: Gasnor.

Positivt med avklaring fra Enova og KLD

Nå har vi fått den avklaringen som bransjen har ventet på. Enova vil ikke satse på biogass til kjøretøy.

I en kronikk der Enova melder at de ikke lengre vil støtte kjøp av biogassdrevne kjøretøy hevdes det at klima ikke bryr seg om hvor biogassen brukes – her tar Enova feil. Dersom biogass brukes i industrien vil den ofte erstatte naturgass eller LPG, som allerede har gitt store klima- og miljøgevinster. Ved å erstatte diesel i tungtrafikken vil både lokal forurensing i form av støy og eksos bli redusert – samtidig som man oppnår større klimagevinster enn ved å erstatte gass i industri og skipsfart. Derfor er det viktig – og riktig å prioritere en satsing på tungtrafikken.

Det er likevel positivt at Enova fortsatt ønsker å støtte produksjonen av biogass, dette er i tråd med signaler fra bransjen. Statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad i KLD støtter også økt produksjon av biogass, og peker på at kostnadene må ned for å øke produksjonen. Dette rimer dårlig med kravet som Enova stiller om stadig økt innovasjon. Dette kravet fører til at nye anlegg blir dyrere og mer komplekse enn nødvendig, noe som både gir økte kostnader og økt risiko for aktørene.

Når Enova mener at biogassen kan utnyttes mer effektivt på områder som sjøtransport og industri, er det lov å forvente at man er klar over at disse segmentene har helt andre alternativkostnader enn landtransport. Da må vi også kunne regne med at Enova vil legge betydelig større ressurser inn i biogassproduksjon enn man hittil har vært villige til.

I Stortinget foreligger det nå to representant-forslag som går ut på en sterk økning av satsingen på biogass. Dersom statssekretæren faktisk mener at vi skal «høste av erfaringene og videreutvikle satsingen på biogass» må departementet gripe denne invitasjonen fra Stortinget begjærlig. Enova må få et klart mandat med tydelige mål på antall TWh som skal produseres av biogass innen 2030. Så får markedet og aktørene bestemme hvor biogassen best kan brukes.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.