Bransjestemmer
Pia Farstad von Hall er daglig leder i Biogass Norge. Foto: Jill Johannessen/ Samfunnsbedriftene.

Ikke lag snubletråder for biogassbransjen!

Bærekraftig biogass er en viktig del av det grønne skiftet. Mer biogass er avgjørende for raske CO2 kutt. Mer bærekraftig biogass gir mer bærekraftig energi. Denne virkelighetsforståelsen deles av alle som jobber med det grønne skiftet. Derfor satses det tungt på økt biogassproduksjon i våre naboland og i EU.

Bransjen forundres over hvorfor regjeringen ved statssekretær Ragnhild Sjoner Syrstad (AP) ikke deler dette synet. I sin kronikk 5. mai i Biogassbransjen.no argumenterer Sjoner Syrstad for at biogassmarkedet ikke trenger virkemidler som sikrer grønn omstilling i transportsektoren. De fjerner derfor støtten til lette el-varebiler og biogasskjøretøy og peker på at markedet skal løse omstillingen. Med dette fjerner de en viktig grunnpilar for den grønne omstillingen i transportsektoren og de fjerner et virkemiddel som gir CO2-kutt i dag.


Så, i samme kronikk, peker de på at biogass skal brukes på skip og i industrien. Hvor blir det av logikken her? Er det markedet som skal gjelde? Eller er det planøkonomien? Eller er resultatet at det ikke blir satset på biogass i Norge fordi rammevilkårene er dårlige og uforutsigbare? Produsenter og brukere av biogass kan ikke forholde seg til politiske rammevilkår som er så uklare og gir så sprikende signaler. 

 

Biogass Norge mener staten ikke skal bestemme hvem som skal kjøpe biogassen. Det må til slutt markedet selv avgjøre. Parallelt så er virkeligheten at transportørene legger til grunn lønnsomhetskalkyler når de skal beslutte hvilke kjøretøy de skal kjøpe inn. Og faren vi står overfor nå er at flere transportører velger dieselbiler i stedet for grønne biogassbiler. Per i dag finnes det ikke andre alternativer for tungtransporten som ferdes i distriktene. Lange kjøredistanser krever lang rekkevidde og nødvendig infrastruktur. Trist. Vi risikerer dermed økte CO2-utslipp. 


Det norske biogassmarkedet er umodent og vi etterspør derfor forutsigbare rammevilkår som kan likestilles med Danmark og Sverige. Da vil vi få opp produksjonen og levere helt nødvendige CO2-kutt.

Det må bli et politisk mål at Enova støtter oppskalering av biogassproduksjonen for å få ned produksjonskostnadene slik Sjoner Syrstad etterlyser. Økonomisk skalering gjelder like mye i biogassindustrien som i andre industrier. Vi imøteser gjerne en dialog med Klima- og miljødepartementet om dette slik at KLD får oppdatert kunnskap om hva som bidrar til reduserte kostnader i produksjonsanleggene.

Biogass Norge oppfatter at Sjoner Syrstad ønsker å kutte CO2-utslipp, men da må rammevilkårene for å få det til være på plass. Biogass kan bidra med CO2 kutt. Slepp oss til!  Ikke lag snubletråder for oss!

 

Les statssekretærens kronikk her: 

Regjeringen: – Nye tider for biogass

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Er biogassindustrien gode nok på sikkerhet?

Cecilie Drange, Sandcatch Solutions

Ikke rør biogassbilen min!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.