Nyheter
Administrerende direktør i Gasum, Mika Wiljanen, under åpningsforedraget på Nordic Biogas Conference tirsdag. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Nordic Biogas Conference:

– Norge er et viktig marked for oss

Direktøren i Gasum ser lyst på fremtidsutsiktene for biogass, men mener det behøves en harmonisering av rammevilkårene i Norden.

Linköping (Biogassbransjen.no): – Vi ser at mye fokus rettes mot biogass i denne krevende tiden. Som en av Nordens største biogassprodusenter ville vi naturligvis være til stede under denne viktige konferansen. Det er sammen med alle deltakerne her vi kan gjøre best bruk av den fantastiske ressursen biogass er, sier administrerende direktør i energiselskapet Gasum, Mika Wiljanen, til Biogassbransjen.no.

Gasum-direktøren har flere tiårs erfaring i energiindustrien, og har hatt flere høyt plasserte stillinger i større energiselskap.

– Hvilke emner vil du ta opp under konferansen?

– Jeg har vektlagt den utfordrende situasjonen vi står i, og hvordan vi kan bruke det store potensialet i biogass til å møte disse utfordringene.

– Hva er for øyeblikket de viktigste spørsmålene for biogass i Norden?

– Vi har relativt gode støtteordninger og lovverk på plass. Det vi må sørge for er at disse forblir intakte og forutsigbare i hele Norden. Vi trenger et langsiktig regelverk vi kan stole på for å kunne investere i og utvikle biogass. Vi har også virkelig et behov for å finne en løsning på tillatelsesprosesser, som tar for lang tid og er uforutsigbare.

– Hvilken utvikling følger du med størst interesse?

– Det momentum biogass nå har i EU, med den fornyede interessen for biogass og utviklingen av FitFor55 og RePowerEU-pakkene.

– Hvordan er biogassituasjonen i de ulike nordiske landene sett opp mot hverandre?

– I alle landene er det en anerkjennelse av hvor bra denne ressursen er, som lover svært godt for fremtiden. Men det er lokale forskjeller i hvordan de ulike nordiske land forsøker å bidra til utviklingen av biogassproduksjon og bruken av biogass. Det vi må sikre er at regionen arbeider sammen for at de nordiske landene kommer på linje. Da kan vi oppnå et nordisk rammeverk for biogass som kan utvikle markedet til sitt fulle potensiale i Norden. Harmonisering av rammevilkårene i Norden vil stimulere til investeringer og vekst på tvers av grensene.

– Hva er Gasums hovedfokus hva gjelder biogassutvikling for øyeblikket?

– Ettersom etterspørselen etter biogass øker i alle markedssegmenter er vårt fokus for øyeblikket på å øke produksjonskapasiteten og tilgangen på biogass.

– Hvilke planer har Gasum for biogass i Norge? Mer spesifikt: planlegger dere å bygge et anlegg her, og om så: hvordan går det med disse planene?

– Norge er et viktig marked for oss, og vi ser stort potensiale for utvikling der. Vi ser alltid på ulike muligheter til å investere i lokal biogassproduksjon, og forhåpentlig vil dette skje de kommende årene.

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Omsetningskrav for resirkulert fosfor – en interessant mulighet

Øyvind Birkeland, BIR Voss Hardanger AS
Jens Måge, Avfall Norge
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.