Bransjestemmer
Landbruks- og matminister Sandra Borch. Foto: Torbjørn Tandberg/Regjeringen.

Bionova skal bidra til sirkulær bioøkonomi

Landbruks- og matminister Sandra Borch svarer på kronikken «Biogass, løsning på klima- og energikrise?»

Regjeringen bygger klimaarbeidet i jordbruket på klimaavtalen som er inngått mellom staten og jordbrukets organisasjoner. Jordbruket har mål om at mesteparten skal oppnås gjennom forbedringer i primærleddet. De sentrale kildene er energibruk, husdyr, gjødsel og jord, og det pågår allerede arbeid på alle disse områdene som regjeringen vil bygge videre på.

Bruk av husdyrgjødsel inn i produksjon av biogass er framhevet som klimatiltak både i jordbrukets klimaplan og fra statens side. Riktignok har mye husdyrgjødsel god utnyttelse allerede, ved bruk direkte som gjødsel. En utfordring er imidlertid at husdyrgjødsla ikke alltid oppstår når den trengs, eller der den trengs, med uønskede utslipp og dårlig utnyttelse av ressurser som resultat. Behandling i biogassanlegg kan være til fordel ved å redusere utslipp, produsere fornybar energi, og ved å bidra til rasjonelle løsninger for å omfordele næringsstoffer fra de som har for mye til dit de trengs.

Det finnes allerede flere virkemidler for å fremme biogassproduksjon og bruk av husdyrgjødsel i biogassanlegg. En utfordring er likevel at markedet for biogass er lite utviklet og energiprisene for lave til å oppnå lønnsomhet. Arbeidet med grønn omstilling står sentralt for denne regjeringen. Vi arbeider blant annet med å etablere Bionova. Detaljene er ikke klare riktig ennå, men som vi skrev i regjeringsplattformen skal Bionova være et viktig verktøy for oppfylle klimaavtalen mellom staten og organisasjonene i jordbruket.  Bionova skal både bidra til reduksjon av klimagassutslipp og økt opptak og lagring av karbon i jord på gårdsnivå, og økt verdiskaping gjennom en mer ressurseffektiv og sirkulær bioøkonomi.

Hva skal til for å øke antall gårdsanlegg?

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Omsetningskrav for resirkulert fosfor – en interessant mulighet

Øyvind Birkeland, BIR Voss Hardanger AS
Jens Måge, Avfall Norge
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.