Nyheter
Line Blytt er seniorrådgiver i Norwaste. Foto: Norwaste.

Sommerintervjuet:

– Embetsverket trenger opplæring og ressurser

Mange biogassprosjekter og -planer stopper opp fordi embetsverket bruker for lang tid, sier Line Blytt i Norwaste.

Navn: Line Blytt.

Stilling: Seniorrådgiver i Norwaste.

– Hva har dere vært mest opptatt av foregående halvår når det gjelder biogass?
– Det er jo mange undersøkelser på hvor stort biogasspotensial som finnes og hvor mye bioavfall vi har for å produsere biogass, men det å faktisk å vite hvor mye som blir produsert og nyttegjort har vært et stort spørsmål. Vi fikk derfor glede av å dykke ned i dette i vinter og fikk presentert en detaljert fersk statistikk på faktisk produksjon i 2021 på årets biogasskonferanse for Biogass Norge og Biogass Oslofjord. I tillegg er vi opptatt med å bistå eksisterende anlegg med kontakt inn mot Mattilsynet for godkjenning av gjødselvaren, og selskaper som ønsker å etablere biogassanlegg. Vi ser at mange planer for etablering av biogassanlegg med risiko for lukt og bruk av bioresten er flaskehalser i biogassprosjekter i vårt vidstrakte land.

– Hva blir det viktigste for biogassbransjen det neste halvåret?
– Det viktigste er å fokusere på produksjon, få gassen i en form slik at det kan bli nyttegjort og bringe gassen til markedet for å erstatte fossil energi. Det er kamp om bioressursene for biogassproduksjon, spesielt fra Danmark. Norsk biogass produksjon vil lykkes best når den både produserer biogass og har godt samspill med lokale bønder og andre for å sikre omsetning av næringsrik biorest. Bransjen må fokuserer på biorestkvalitet og leveringssikkerhet av biogass.

– Hva bør biogassbransjen kreve av politikerne?
– Det er mange forvaltningsorgan som er involvert når man etablerer et biogassanlegg, Kommunens planavdeling, Statsforvaltningen, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) og Mattilsynet og flere. De har selvfølgelig et regelverk de skal forvalte, men politikere må være tydelig overfor lokalt og nasjonalt embetsverk at de ikke skal gjøre det vanskeligere enn det strengt tatt nødvendig. Embetsverket trenger opplæring og ressurser for å gjøre jobben sin raskt og effektivt, og mange prosjekter og planer stopper opp fordi embetsverket bruker for lang tid. Politikerne må derfor tenke på to ting på en gang, stimulere til bruk av mer biogass slik at det blir god økonomi i å produsere biogass for nyttegjøring som støtte til fyllestasjoner og redusere ulike avgifter,  og de må samtidig sørge for at forvaltningen prioriterer og bedrer tjenestene knyttet til tillatelser.

– Hva skal du gjøre i sommer?
– Det blir flytting på meg og jeg skal nyte badetemperatur i Tønsberg mellom slagene. Jeg skal nok få presset inn en lang uke på Sommarøy i Tromsø for å fiske, oppleve midnattssol og måkeskrik i tillegg.

– Hva er den riktige sommermaten for deg?
– Det må bli ulik salater, spesielt gresk type – da kan jeg ihvertfall late som jeg er i Hellas, Det er heller ingen sommer uten jordbær, fersk selvfisket sei og smørdampet sommerkål.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Eksport av fiskeensilasje: Mattilsynet svarer

Mette Kristin Lorentzen, Mattilsynet
Monica Wear Stubberud, Mattilsynet

Konkrete målsetninger for biogass

Gunnar Helmen, Gasum
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere