Nyheter
Mathilde Tybring-Gjedde (H) og Terje Halleland (Frp). Foto: Ludvig Gundersen

Mener biogass blir stemoderlig behandlet

– Dere som ikke sitter på Stortinget må jo være forundret over at flertallsvedtak i Stortinget ikke gjelder. Det sa Fremskrittspartiets Terje Halleland under debatt på Biogasskonferansen.

Clarion Hotel Oslo (Biogassbransjen.no): Det ble en svært amputert politisk debatt som skulle avslutte første dag av Biogasskonferansen. Arbeiderpartiets leder av Energi- og miljøkomiteen, Terje Aasland, meldte avbud bare noen minutter før debatten. Dermed ble Høyres Mathilde Tybring-Gjedde og Fremskrittspartiets Terje Halleland stående alene på scenen, noe som gjorde at luften gikk litt ut av debatten før den hadde begynt.

Skuffet

Halleland benyttet anledningen til å beklage seg over at Støre-regjeringen har utsatt vedtaket om å likestille biogass med el- og hydrogen. Biogassen blir stemoderlig behandlet, mente han.

LES OGSÅ: – Biogassbransjen kommer til å merke økt etterspørsel

– Jeg blir personlig veldig skuffet. Vi hadde et forslag oppe og en god debatt. Dere som sitter der ute, og som ikke sitter på Stortinget må jo være litt forundret på hva dette betyr. Stortinget gjør et vedtak, så blir det regjeringsskifte og da skjer det plutselig ingenting. Da skal det utredes på nytt, sa Halleland.

Mathilde Tybring-Gjedde poengterte innledningsvis at hun er helt ny i rollen.

– Ikke bare har jeg gleden av å gå fra posisjon til opposisjon, men jeg er også helt ny på feltet. Det håper jeg gir meg muligheten til å se bransjen litt utenfra. Det første jeg opplevde som min observasjon av bransjen er at den egentlig inngår diskusjonen om sirkulærøkonomi. Jeg opplever at i den komiteen jeg sitter i så jobber noen med energi og andre med klimamålene. Men biogass omhandler egentlig begge deler, sa Tybring-Gjedde.

Må være stolte

Hun poengterte at det er viktig å snakke om rammevilkårene, som likebehandling og Enova-støtten, men at det også er viktig å se på hvordan man kan øke markedet for råstoff til biogassproduksjon.

LES OGSÅ: Fersk rapport forteller hvor mye biogass som produseres i Norge

Der må det legges politisk til rette for intensivordninger. Hun pekte også på at den varslede opptrappingen av CO2-avgiften vil være blant de viktigste og mest forutsigbare rammevilkårene for biogassaktørene. Deretter ba hun bransjen selv om å komme med konkrete innspill til hva de trenger.

– Så bør jo bransjen også være stolt over veldig mye av det vi har fått til. Det har vært en kraftig økning i antall biogassanlegg, og det har vært veldig viktig å spille på lag med bransjen. Så skjønner alle at det er kontroverser rundt å tillate at de avvikler ordninger og innretninger i ordninger. Det er klart at det skaper debatt og det kan godt være hull i virkemiddelapparatet her, nå som Enova spisses, sa Tybring-Gjedde.’

Slaktet eksporten

Under spørsmålsrunden tok Renevo-sjef Jan Kåre Pedersen ordet og pekte på at dagens regelverk gjør at det tar alt for lang tid å etablere nye biogassanlegg.

Han viste til at Renevo har brukt fire år på å få på plass et anlegg. Han reagerte også kraftig på at det går 170.000 tonn med fiskeavfall til Danmark årlig, fordi det ikke er kapasitet til å behandle avfallet i Norge.

– Det er galskap sånn vi holder på, sa Pedersen.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.