Nyheter
Statssekretær Sigrid Hagerup Melhuus (Ap) på Biogasskonferansen 2022. Foto: Ludvig Gundersen.

Biogasskonferansen 2022:

KLD: – Biogassbransjen kommer til å merke økt etterspørsel

Statssekretær Sigrid Hagerup Melhuus kom med oppløftende fremtidsutsikter for bransjen på Biogasskonferansen.

Clarion Hotel Oslo (Biogassbransjen.no): Det blir krevende å nå målene om klimagasskutt, men det åpner også for store muligheter. Det var budskapet som statssekretær Hagerup Melhuus hadde med seg til sitt innlegg under Biogasskonferansen i Oslo.

LES OGSÅ: – Vi ønsker at biogass skal opp i samfunnsdebatten

Hagerup Melhuus innledet sitt innlegg med å vise til klimarapporten fra FNs klimapanel som ble lagt frem mandag. Hun viste til at panelet mener det finnes et lite vindu for å kutte utslippene slik at klimaendringene blir så små som mulig. Samtidig vil behovet for mer energi øke kraftig.

Endrer markedet

– Det å utnytte rester av avfall til å lage biogass er et opplagt eksempel på god ressursbruk som kan bidra til å kutte utslippene. Veien til et lavutslippssamfunn blir krevende, men åpner for store muligheter. Vi må kutte utslipp i alle sektorer og samtidig må vi omstille eksisterende industri og næringsliv og bygge nye, grønne verdikjeder. Norge er i en god posisjon, sa Hagerup Melhuus.

Statssekretæren mener norsk biogassbransje er godt rustet og står foran et oppsving.

LES OGSÅ: – Biogass er militærstrategisk viktig

– Det er sånn at Europas grønne giv er en sterk drivkraft. Og det kommer til å endre markedet betydelig. Bærekraftige produkter blir standarden gjennom et forsterket produktregelverk som også blir en del av det norske regelverket. Og dere som jobber med biogass kommer til å merke at markedet både på nasjonalt og europeisk nivå vil gjøre biogass mer etterspurt. Det er sikkert at når klimapolitikken skjerpes, så vil markedet for produkter og tjenester endres. Dere som leverer produkt som kan løse problemet med energi, vil ha et veldig godt utgangspunkt for å lykkes som bransje, sa Hagerup Melhuus.

Utsortering gir mer råvare til biogass

Dersom biogass skal vokse, så må mer av avfallet brukes til å produsere biogass. Hun viste blant annet til det kommende kravet om utsortering av biologisk avfall.

LES OGSÅ: Fersk rapport forteller hvor mye biogass som produseres i Norge

– Et sånt krav vil kunne bidra til å virkelig stimulere til at en enda større del av avfallet blir utnyttet til biogassproduksjon. Dette er arbeid som vi holder på med i departementet, sier Hagerup Melhuus.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.