Nyheter
Administrerende direktør i Biokraft AS, Håvard Wollan, er en av innlederne under Biogasskonferansen 2022. Foto: Ludvig Gundersen/Biogassbransjen.no.

Biogasskonferansen 2022:

– Markedet for grønn tungtransport må pleies hvis veksten skal fortsette

Tirsdag formiddag er Biogasskonferansen 2022 i gang. Administrerende direktør i Biokraft, Håvard Wollan, åpnet ballet med et innlegg titulert «Vokser bransjen raskt nok?», som også er tema for konferansen.

Clarion Hotel Oslo (Biogassbransjen.no): – Vekstdriveren for LBG-markedet i Europa er grønn tungtransport, og dette markedet må pleies dersom veksten skal fortsette. Veksten må ikke tas for gitt, og det er opp til biogassbransjen selv om vi klarer å levere vekst i tilbudet som holder tritt med veksten i etterspørselen, sier Wollan til Biogassbransjen.no.

Det er per i dag noen tusener lastebiler i Europa som går på flytende gassdrivstoff, altså flytende biogass (LBG) eller flytende naturgass (LNG). Dette antallet er i svært sterk vekst og forventes å passere 100.000 lastebiler før 2030 (NGVA spår 280.000 lastebiler per 2030).

– LNG har fungert som garantist for drivstofftilgjengelighet, men vi må samtidig gjøre alt det vi kan for å øke produksjons- og leverings-kapasiteten av LBG, sier Wollan.

– I klimasammenheng er LNG bedre enn autodiesel, men LBG er klimanøytral og enda mye bedre.

Av flere årsaker, blant annet krig/konflikt, er LNG-prisen svært høy, faktisk tidvis høyere enn LBG-prisen.

– Dersom de høye LNG-prisene vedvarer, samtidig som vi ikke lykkes i å tilføre mer LBG, så representerer dette en trussel mot videre vekst i markedet fordi gassdrivstoff blir for dyrt sammenliknet med andre energibærere, sier Wollan.

LES OGSÅ: Biogasskonferansen 2022: – En viktig møtearena

Skogn II og III

Biokraft er godt over halvveis i byggingen av LBG-fabrikken Skogn II, hvor første LBG skal produseres og leveres i 3. kvartal 2022.

– Samtidig håper vi å være i gang med LBG fabrikkprosjektet Skogn III i løpet av året, blant annet avhengig av Enova-tilskudd, sier Wollan.

– Men vi skal være forsiktige med å bli for fornøyde med oss selv. Vi er veldig bevisste på at vi også må fortsette å gi bidrag til at veksten i tilbudet av LBG holder tritt med veksten i etterspørselen.

Ønsker norsk vekst

– Selv om vi er en del av et konsern som skal vokse både i og utenfor Skandinavia, så ønsker vi i Biokraft selvfølgelig at mye av denne veksten også kommer i Norge. Biogass er en viktig katalysator for mer sirkulærøkonomi, blant annet slått fast i forrige regjerings Klimaplan, noe som er ønsket, og det er først og fremst i industriell produksjon og i leverandørindustrien at verdiskaping og arbeidsplasser skapes når markeder vokser. Vi synes derfor at det er viktig med økt LBG-produksjon i Norge, og med en robust leverandørindustri i vekst, sier Wollan.

– Dette kommer ikke av seg selv, og det er nødvendig at regjeringen og Stortinget legger til rette for dette. I så måte vil jeg positivt understreke at vi ble imponert over hvor interessert finansministeren er i norsk biogass, noe som kom tydelig fram når han besøkte oss på Skogn for en drøy måned siden.

– Se til Sverige og Danmark

Wollan ønsker å se tydelige politiske grep:

– Sørg for at Enova ikke blir en flaskehals, men heller en akselerator i veksten i norsk biogassproduksjon. Altså: store nok budsjetter og en politisk bestilling om økt vekst i norsk biogassproduksjon!

– Se til våre nærmeste naboland og sørg for at investeringer i biogass i Norge er like attraktivt som investeringer i biogass i Danmark og i Sverige. Vi er i realiteten med i et Europa-mesterskap i industriell kapitalallokering, hvor de landene som best legger til rette for det vil ende opp på pallen. Her bør vi gjøre som vi nettopp gjorde det i Beijing 2022, sørge for å stå øverst på pallen flest ganger!

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.