Nyheter
Markedssjef transport i Enova, Gunnel Fottland. Foto: Enova.

Enova avvikler støtten til fyllestasjoner

Enova kutter ut støtten til fyllestasjoner for biogass, samtidig som man forenkler prosessen med å søke støtte til biogasskjøretøy.

– Vi har støttet til sammen 13 fyllestasjoner til nå, og man har kommet godt i gang med å etablere en infrastruktur. Videre utbygging vil skje på markedsmessige vilkår, sier markedssjef transport i Enova, Gunnel Fottland, til Biogassbransjen.no.

Hun bekrefter at støtten til fyllestasjoner vil bli avviklet fra 15. februar 2022.

– Men det er viktig å understreke at vi altså forenkler veldig støtten til kjøretøy, og at det blir det viktigste vi gjør fremover for å sikre en positiv utvikling i markedet for biogasskjøretøy.

– Det er fullt mulig å søke Enova-støtte til fyllestasjoner frem til 15. februar. Da vil prosjektene som har kommet lengst rekke å søke, og få søknadene sine behandlet så raskt som mulig.

– Er distributørene informert om dette?

– Nei, vi har ikke tidligere sagt at vi avvikler støtten, men er i løpende dialog med markedet.

– Vil dere også kutte i støtten til anlegg?

– Nei, men vi vil prioritere prosjekter med innovativ teknologi. Det er slik Enova er satt opp, at vi skal bidra til teknologiutvikling og tidlig markedsintroduksjon.  Når det er flere prosjekter som konkurrerer om støtten rangerer vi ut fra innovasjonsgrad og markedspotensialet, sier Fottland.

Distributører Biogassbransjen.no har snakket med reagerer sterkt på endringene. LES OGSÅ: – Enovas beslutning er fundamentalt feil

Markedsdirektør i Enova Øyvind Leistad. Foto: Enova.

Forenkler støtteordning for kjøretøy

– Vi tror det vil være gunstig for hele verdikjeden for biogass at vi får opp volumet på antall kjøretøy. Slik vil vi forbedre lønnsomheten i hele verdikjeden samtidig som vi reduserer klimagassutslippene, sier markedsdirektør Øyvind Leistad i Enova i en pressemelding.

Enova kopierer nå oppskriften for elvarebilordningen, og overfører den til biogasskjøretøy.

– I 2021 har vi støttet 4103 prosjekter gjennom den såkalte elvarebilordningen og markedsandelen for elektriske varebiler har økt fra 8,2 prosent i 2020 til 17 prosent i 2021. Mye av suksessen bak elvarebilordningen skyldes en lettbeint og automatisk saksbehandling som sørger for et umiddelbart svar på søknaden om støtte. Nå håper vi å se et tilsvarende raskt markedsopptak for biogasskjøretøy også, sier Leistad.

Slik foregår det, ifølge Enovas pressemelding: «Søknaden sendes inn av bilforhandler på vegne av deg når du bestiller bilen. Alt du behøver å gjøre er å bekrefte søknaden på mobilen. Så snart bilen registreres i Kjøretøysregistret og du får utlevert bilen, skal du sende inn kontonummer og deretter blir støtten utbetalt.»

BRANSJESTEMMER: – Enova undergraver satsingen på biogass i distriktene

Flere endringer

Når det gjelder produksjon av biogass, «kommer Enova fra nå av i større grad til å prioritere prosjekter med innovativ teknologi som reduserer kostnader og ressursbruk. Samtidig vil søknadene konkurrere innenfor søknadsfrister», ifølge pressemeldingen.

Samtidig overlater Enova altså til markedet å bygge ut fyllestasjoner på kommersielle vilkår videre. Siste frist for å søke støtte til fyllestasjoner, som er utløsende for kjøp av kjøretøy, er 15. februar 2022.

– Enova støtter de som går foran og utvikler ny teknologi, som vi alle trenger for å nå klimamålene. For fyllestasjoner er teknologien nå etablert og godt kjent, slik at videre utrulling av fylleinfrastruktur vil følge av markedsopptaket av kjøretøy. Vi har fått på plass en første infrastruktur spredt utover landet som har potensiale til å vokse videre i takt med utbredelsen av kjøretøy. Denne utbyggingen, i kombinasjon med videre vekst i antall kjøretøy, danner et markedsgrunnlag for kommersiell utbygging også i andre deler av landet, sier Leistad i pressemeldingen.

LES OGSÅ: Feiring Bruk har åpnet fyllestasjon

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.