Nyheter
Renevos anlegg på Stord. Foto: Renevo.

Stenger Renevo på Stord

Biogassanlegget til Renevo på Stord har blødd penger siden oppstarten i februar 2022. Nå stenges og tømmes det, i påvente av modifikasjoner.

Administrerende direktør i Renevo Eilef Stange. Foto: Torstein Tysvær Nymoen

Biogassprodusenten Renevos anlegg på Stord ble offisielt åpnet av statsminister Jonas Gahr Støre i mai 2022.

Det har ikke lykkes å få opp produksjonen av biogass ved anlegget til et bærekraftig nivå, forteller administrerende direktør i Renevo, Eilef Stange, i dag. Nå stenges anlegget, trolig midlertidig.

Stange skriver i en epost til Biogassbransjen.no:

«Anlegget ble startet opp i februar 2022, etter betydelige forsinkelser. Det har ikke på noe tidspunkt blitt produsert biogass over minimumsnivået som kreves for å produsere flytende biogass gjennom nedkjølingsanlegget. Driften har siden oppstart kun hatt kostnader og generert tilnærmet null i inntekter. Gitt de produksjonsresultatene som er oppnådd hittil er det ingen grunn til å forvente at det lar seg gjøre å få opp biogassproduksjonen med den teknologien som er på anlegget i dag. Det finnes derfor ingen annen utvei enn å stenge ned anlegget».

De ti bioreaktorene i anlegget er norsk teknologi levert av Antec Biogas AS. Franske Cryo Pur har levert oppgraderingsanlegget.

Stange fortsetter:

«Renevo har dialog med leverandøren av produksjonsanlegget for biogass, men har ikke kommentarer utover det til den dialogen. Arbeidet med nedstenging pågår og det er forventet at anlegget er tømt for råstoff innen 3-4 uker».

«Renevo jobber nå med å se på hvordan anlegget kan modifiseres, slik at en kan komme opp i et bærekraftig produksjonsnivå av biogass. Det forventes at en kan få trukket en konklusjon på hvordan et modifisert anlegg kan se ut i løpet av noen måneder.»

Renevos anlegg på Stord var opprinnelig beregnet for en kapasitet på 60 GWh, og ble oppført med 49,9 millioner kroner i støtte fra Enova. Selskapet har også fått tilsagn om Enova-støtte til anlegg i Jondal og Etne.

Renevo er i dag heleid av Gasnor.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.