Nyheter
Statssekretær Tore Onshuus Sandvik i Næringsdepartementet Foto: Sandra Skillingsås, Arbeiderpartiet

Næringsdepartementet svarer Alles Miljø

Salgssjef  Pål Brovold i Alles Miljø AS uttalte i Leverandørpraten torsdag at det er veldig tilfeldig vektlegging hva oppdragsgiver legger som grunnlag for å evaluere «miljø» i offentlige anbud. Nå har svaret kommet.

Statssekretær Tore Onshuus Sandvik i Næringsdepartementet skriver nemlig til oss at de er klar over problemene og vil bevilge penger til veiledning.

Men først et lite tilbakeblikk:

Regjeringen har fra 1. januar 2024 innført forskriftsendringer som innebærer en hovedregel om at klima- og miljøkrav skal vektes med minimum 30 prosent i alle offentlige anskaffelser. Alternativt kan det stilles klima- og miljøkrav i kravspesifikasjon, dersom det er klart at dette gir en bedre klima- og miljøeffekt. Dersom det unntaksvis ikke stilles krav fordi miljøeffekten vurderes som ubetydelig, skal dette begrunnes i anskaffelsesdokumentene.

Pål Brovold,salgssjef Alles Miljø AS

Hva går klima- og miljøkravet ut på?

Dette spørsmålet stilte altså salgssjef Pål Brovold i Alles Miljø, fordi han mener tilfeldighetene kan rå i definisjonen av miljøkravene.

– Det er en utfordring at regelverk og offentlige kunder gjerne beveger seg  langsomt i en verden som stadig utvikler seg. Det gjør at «ønskene» og «behovene» ikke alltid står i stil med hva som per nå er mulig.

– Et godt eksempel er kravet om at «Miljø» skal vektes minst 30% i offentlige anbud. Her ser vi en veldig tilfeldig vektlegging på hva oppdragsgiver legger som grunnlag for å kunne evaluere dette, uttalte altså Pål Brovold, salgssjef i Alles Miljø i Leverandørpraten som du kan lese her:

Foreslår felles retningslinje for tildelingskriteriet «Miljø»

– Opp til kommunen å bestemme

Statssekretær Tore Onshuus Sandvik i Næringsdepartementet ble forelagt Pål Brovolds uttalelse og svarer Avfallsbransjen.no at det er opp til kommunene som legger ut anbudet å definere hva som skal legges i begrepet:

– De nye reglene legger opp til at oppdragsgivere kan bruke sitt innkjøpsfaglige skjønn og søke løsninger som gir størst mulig miljøgevinst. Det er dermed opp til hver enkelt oppdragsgiver å vurdere hvilke, og hvor ambisiøse, krav og kriterier som stilles i den konkrete anskaffelsen, sier statssekretær Tore Onshuus Sandvik i en epost til Avfallsbransjen.no.

Veileder skal veilede

Næringsdepartementet  er derimot åpne for at skjønn og kompetanse kan variere hos de som skal gjennomføre anbudskonkurransene. Derfor har DFØ laget veileder som skal bidra til å opplyse og forklare kommunene.

Statssekretæren i Næringsdepartementet formulerer dette slik:

– Vi vet at mangel på tid, begrenset miljøfaglig kompetanse og usikkerhet om regelverket kan gjøre det vanskelig å stille gode klima- og miljøkrav, skriver Onshuus Sandvik.

– DFØ har derfor utarbeidet en veileder til den nye klima- og miljøbestemmelsen. DFØ har veiledning med konkrete eksempler på hvordan oppdragsgivere kan stille gode klima- og miljøkrav/kriterier i sine anskaffelser, sier statssekretæren på vegne av Næringsdepartementet.

Trykk her for å gå til Leverandørpraten

En telefonopplysning for klima- og miljø

I gamle dager hadde man «Opplysningen» man kunne ringe for å få et telefonnummer, dersom man ikke hadde telefonkatalog tilgjengelig. DFØ har laget en egen telefonopplysning anbudsutsettere kan ringe for å få tips og råd om klima og miljøvekting.

– DFØ har også en sparretelefon som oppdragsgivere kan benytte for å øke kompetansen om grønne offentlige anskaffelser. Regjeringen har i statsbudsjettet for 2024 også økt bevillingen til DFØ, nettopp for å styrke veiledningsarbeidet på dette viktige området, avslutter statssekretær Tore Onshuus Sandvik i Næringsdepartementet.

En begynnelse på fortsettelsen

Som statssekretær Tore Onshuus Sandvik forteller, ble forskriftsendringer som innebærer en hovedregel om at klima- og miljøkrav skal vektes med minimum 30 prosent i alle offentlige anskaffelser innført 1.januar i år. Og Regjeringen har i Statsbudsjettet for 2024 økt bevilgningene til DFØ for å styrke veiledningsarbeidet.

Klarere kan det neppe sies; Næringsdepartementet er klar over at miljøvektingen skaper problemer, som Pål Brovold i Alles Miljø påpeker.

Men, det er altså opp til kjøper og selger å løse problemene. Statens bidrag er penger til veiledning i veileder. Alternativt ring opplysningen klima- og miljø.

Om Leverandørpraten: Avfallsmarkedet består av mange forskjellige selskaper i ulike størrelser. Fellestrekket er at de ofte mangler en felles arena der kan fortelle om sine egne produkter og innovative løsninger; både de som allerede finnes  – og de som er på vei til å bli rullet ut. Det har vi lyst til å gjøre noe med.

Leverandørpraten er dermed vårt bidrag til å vise fram innovatørene blant renovatørene.

Har du tips om noen som fortjener å bli nevnt – eller vil du selv være med? Ta kontakt på redaksjonen@avfallsbransjen.no, så vil vi ta kontakt.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.