Bransjestemmer
Pia Farstad von Hall er daglig leder i Biogass Norge. Foto: Jill Johannessen/ Samfunnsbedriftene.

Løsningen er enkel – det er bare å gjøre det!

Ved utløpet av 2023 har norsk biogassbransje befestet seg som en viktig del av løsningen på klimautfordringene verden står midt oppe i. Bransjen er også en viktig problemløser for næringer med biologisk avfall. Og ikke minst: Samfunnet anerkjenner biogass som en fremtidsløsning vi må satse på. Biogass er rett og slett smart!

Likevel er det grunn til å reflektere over virkemidlene bransjen har i Norge, skal vi vokse i det tempoet vi må for å sikre raske klimakutt. Vi er ikke der vi kunne vært. Hvorfor står det dårlig til? Ja, det lurer vi på. Vi har teknologien. Vi har løsningene. Vi har etablerte verdikjeder. Forklaringen ligger i at vi har et umodent marked. Bransjen etterlyser derfor en aktiv politikk for å vokse videre i det tempoet vi må, skal vi nå klimamålene i 2030.

Ser vi til våre naboland, så har de fått politiske løsninger som bidrar til vekst. EU er også godt i gang med ny politikk som har økt biogassproduksjonen med 20 prosent på ett år!

Resultatet i Sverige for 2022 var 85 nye anlegg. Dette var mulig fordi Svenske myndigheter la til rette for rask vekst gjennom produksjonsstøtte kombinert med investeringsstøtte. Hele 2,6 milliarder svenske kroner ble investert i bransjen på ett år.

Danmark har i mange år satset på vekst i sin biogassproduksjon. Det har gitt resultater! Så gode resultater at Danske myndigheter satser nye 13,6 milliarder danske kroner på produksjonsstøtte de neste 20 årene. Danske myndigheter garanterer en minstepris til produsentene 20 år frem i tid. Det gir tillit hos investorene og gir et grunnlag for å satse på produksjonsanlegg. Norske bedrifter møter knallhard konkurranse.

Norge? Vi har brukt ca 1 milliard kroner de siste 12 årene. Til sammen. Hensikten med å trekke opp dette bildet mot Sverige og Danmark er ikke å male et svart bilde av norsk klimapolitikk, men det er en helt klar sammenheng mellom virkemidler og resultater. Politikk virker.

Norsk biogassbransje skulle gjerne sett at den positive holdningen Stortinget har vist gjennom flere vedtak, kunne resultert i en omforent politikk som bidrar til markant vekst. Gode ord skaper ikke mer biogassproduksjon. Vi må ha forutsigbare rammevilkår som gir trygghet for de som vil investere i anlegg i Norge. Da kommer veksten her også.

Eget biogassprogram i Bionova

Bransjen selv har pekt på en løsning i Bionova. Et eget biogassprogram for industrielle biogassanlegg og et samlingssted for biogasspolitikken. Bionova har ansvarsområder mot flere av bransjene som er inngår i verdikjeden til biogass, eksempelvis havbruksnæringen og landbruket. Dagens investeringsstøtte i Enova gir ikke nødvendig effekt. Etter mange år har vi ennå ikke klart å passere 1 Twh produsert biogass. Dette er ekstra ille når vi vet at potensialet er opp til 10 Twh. Vi har biologisk avfall til å produsere mer og behovet er udiskutabelt. Og klimakuttene udiskutable. Vi snakker 4 millioner tonn CO2-kutt.

Brukerne finnes

Grønt Landtransportprogram peker på at flere større transportører har investert i kjøretøy for biogass og at det er en forventet en vekst i etterspørselen etter biogass. Vi har en statsråd, Espen Barth Eide, som peker på maritim sektor som en viktig bruker av biogass. Industribedrifter jakter også mer biogass for å erstatte fossil gass i sin produksjon.

Det er ingen grunn til å holde igjen på virkemidlene for biogass i 2024. Alle partier på Stortinget bør prioritere mer biogassproduksjon som en del av sin klimapolitikk og som en del av sin næringspolitikk. Bransjen vil satse. Løsningen har vi pekt på. Den er enkel. Det er bare å gjøre det!

God jul og godt nytt år.

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Er biogassindustrien gode nok på sikkerhet?

Cecilie Drange, Sandcatch Solutions

Ikke rør biogassbilen min!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.