Bransjestemmer
Daglig leder Tore Woll i Energigass Norge. Foto: Energigass Norge.

Så kom ikke den store gaven i år heller. Hvor er de vise kvinner og menn?

Det er tid for å telle opp biogassåret 2023. Og det er bare å konstatere at den store gaven ikke kom i år heller. Nå etterlyser vi flere vise kvinner og menn!

Når denne kronikken leses, er julaften unnagjort, pakkene åpnet og gleden utløst. For biogass sin del, lever forventningene om «den store gaven» fortsatt.

Ønsket vårt har vært klart lenge: «Den store gaven» er en ordning som kan utløse de mange planene om nye biogassfabrikker, og sikre driften i lang tid. Er det et for stort ønske? Er det på linje med det menn i midtlivskrisen vil ha? Er vi rett og slett for kravstore?

Norge og verden er i en omstillingsfase når det gjelder bruken av energi. Utslippene av klimagasser skal ned, fossil energi skal erstattes med fornybar. Virkemidlene som er valgt, er at det skal koste mer å forurense sammen med en rekke nye krav til offentlige innkjøp og rapportering av bærekraft. Men utslippene av klimagasser går ikke ned!

Ikke bare utgift

På et møte vi nylig var på, ble det sagt: «Ingen av de gode støtteordningene vi har i dag, er oppfunnet i Finansdepartementet».

Nye avgifter er lette å få aksept for, men gode støtteordninger er vanskelige å få igjennom. Akkurat som de fleste av oss må snu på krona og ikke kan kjøpe alt vi ønsker, holder regjeringen på pengene. Det meste av bevilgningene på statsbudsjettet er faste poster fra år til år. Spillerommet for nye utgifter og prioriteringer er lite. Ja, ekstra vanskelig blir det med store gaver når regjeringen må hente over 400 millioner av sparepengene for å få statsbudsjettet til å gå opp. Finansdepartementet er definitivt ikke noe julenissens verksted!

Men det går an å spare seg til fant også for en rik onkel, og særlig hvis en definerer alle gaver som utgifter og ikke investerer i glede og ny vekst: Må jeg kjøpe en gave til den oppkomlingen i år også, kan ikke bare julegaven droppes når konfirmasjonen er over? Slik tror vi de tenker i Finansdepartementet om den store energiomstillingen vi skal igjennom når jobben med neste års budsjett starter allerede før juleneket er spist opp. Men her holder vi oss til mormora til de åtte ungene; penger er tell for å brukes!

Vårt ønske

Derfor vil vi allerede nå komme med vårt gaveønske for 2024. Øverst står et nytt og stort fond for omstilling av energibruken i Norge. Ja, så stort bør det det være at det gir stjerner i øynene på alle store og små næringslivsledere og ordførere i hver en krok. Og ikke skal det bare gjelde for neste år, men vare helt til 2050!

Norge har verdier for mer enn 15 000 milliarder kroner på bok. Av det bruker vi nå kun avkastningen til å gjøre opp budsjettet, og aller helst skal det brukes mindre enn tre prosent. Pengene har vi for det meste tjent på andre lands bruk av olje og gass som verdenslederne nettopp har vedtatt skal igjennom «en omstilling» til andre energiformer.

Derfor må det være på tide å snu om. Oljepengene må brukes til noe mer varig enn å få trygdebudsjettet til å gå opp. Tiden er inne for å opprette et nasjonalt omstillingsfond på 500 milliarder kroner til ikke bare biogass (det hadde vært tøft), men til en overgang for alle nye energiformer!

Vise kvinner og menn

En fin del av julens budskap handler om de tre vismennene som kom fra Østen for å hylle Jesusbarnet etter at en stjerne hadde ledet dem til stallen i Betlehem. Historikerne har ment at de kun var tre, siden de brakte med seg tre gaver: gull, myrra og røkelse. Men de var nok mange flere siden ingen kunne legge ut på en slik ørkenvandring uten et helt følge. For de gikk langt, og må ha startet tidlig. Og hvem var de?

Arbeidet med biogass føles noen ganger som en ørkenvandring. Slik har det vært i 2023, og slik frykter vi at det blir i 2024. Hvem skal bringe fram «gull, myrra og røkelse», og hvor er dagens vise kvinner og menn? Eller er det vi som tenker feil, ser vi ikke visdommen?

Ledestjerne

Våre venner i Senterpartiet må ha oss unnskyldt, men faktisk ser det ut til EU er vår ledestjerne i denne saken, og at Norge tvinges med i følget om vi vil eller ei.

Fortsatt er 2024 et ganske ubeskrevet blad, men noe vet vi. Blant annet skal regjeringen legge fram en rekke viktige saker for Stortinget neste år. Den største saken av alle er en ny klimamelding der også biogass skal være med. Det er her vi skal komme med vår ønskeliste og forslag til nye «gaver».

Omstillingen av energibruken vil koste mye å få på plass. I forhold til dagliglivet kan den sammenlignes med å bygge et helt nytt hus, og ikke bare at en skifter julepynten fra i fjor. Ja, her må det nok både ny grunnmur og drenering til. Årsaken er at det gamle huset er bygget opp over et langt århundre og for lengst betalt, mens det nye må opp raskt og skal bygges på en helt ny måte. Det krever mye penger.

Skal vi få ned utslippene av klimagasser, må vi tenke nytt. «Den store gaven» er ikke lenger en utgiftspost, men en investering. Før fikk vi sko som julegave fordi de gamle var blitt for små. Nå må det etableres et nytt og stort fond for omstilling av Norge fordi vi skal inn i en ny tidsalder, før og etter det fossile skiftet.

 

 

 

 

 

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.