Nyheter
Torbjørn Leidal, direktør i European Resource Hub

Når noen ikke snakker sammen

Plastposeavgiften økte i sommer. Handleposen er samtidig en viktig del av avfallsinnhentingssystemet Optibag. Prisen på handleposen økte til 4,75 kr per stykk og samtidig delte man gratis ut poser til plast- og matavfall.

Hallo?

Logisk tenkning skulle tilsi at mange husstander i dyrtid ville falle for fristelsen å bruke de to fargede posene også til restavfall, når man gikk tomme for dyre handleposer.

Tidligere direktør Pål Sommernes i daværende Renovasjonsetaten sa til meg for noen år siden at hans store skrekk var om det kom en kraftig økning i prisen på handleposene. Om ikke Renovasjonsetaten ble varslet på forhånd og fikk gitt innbyggerne et alternativ, ville det sabotere hele innsamlingen og sorteringen i Oslo, sa han.

Det er da til de grader sjokkerende å se at nettopp dette skjedde. Med Sommernes ord ringende i hodet, tok jeg derfor noen telefoner til optibag-kommunene i høst og spurte hvordan det gikk:

– Ingen problemer, var det overraskende svaret. Og derfor skrev jeg ikke denne kommentaren før nå. For enkel logikk tilsier at dette ikke kunne gå bra.

Økt feilbruk av lilla og grønne poser

Fordi dette var en varslet skandale.

Når direktøren i Handelens Miljøfond kommer direkte fra jobb som direktør i Avfall Norge, burde konsekvensene av en sjokk-høyning i prisen på handleposene være relativt enkle å forutse for den avfallskompetente Handelens Miljøfond.

Likeledes burde ledelsen i REG og de andre optibag-kommunene ha sagt kraftig i fra og bedt om at prisøkningen ble utsatt til man hadde alternativer på plass.

– Vi har ulik inngang

 

Etter min mening er denne saken dessverre et godt eksempel på svikt hos både optibag-kommunene som nå innrømmer problemer og Handelens Miljøfond som måtte skjønne at de skapte dem.

Man har på begge sider spekulert og tatt en sjanse med innbyggernes penger. Man har satset på at alle husstandene ville forholde seg lydige til en prisøkningen. Det er grenseløst naivt. Menneskenaturen er ikke slik når lommeboka settes under press. Resultatet er kostbart og direkte ødeleggende for restavfallsinnsamlingen.

Noen burde ha snakket sammen, som man sier i «Makta». I dette tilfelle har noen med makt ikke brukt den. Både Handelens Miljøfond og optibag-kommunene.

Forøvrig er det prisverdig av REG og andre optibag-kommuner å ha Mepex i sving for å finne alternative poser til å samle inn restavfall i. Det er bare synd at ikke dette skjedde 6 måneder før prisøkningen og at man tok sjansen på «å vente-å-se».

Det minste man bør gjøre nå, er å rydde opp rotet i full offentlighet. Ikke på kammerset.

Åpnet dialog om poseproblemene

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.