Bransjestemmer
Olve Sæhlie er programansvarlig i Bionova. Foto: Innovasjon Norge.

Vi kan hjelpe deg i gang med biogass

De kommende årene ser vi for oss at en betydelig andel av prosjektene Bionova (som er bioøkonomisatsingen i Innovasjon Norge) støtter vil være i verdikjeden til biogass og biogjødsel.

Biogass er en del av løsningen når Norge skal omstilles. 

De neste årene skal vi Norge gå fra fossile til fornybare energikilder. Biogass, som produseres gjennom nedbryting av organisk materiale og avfall fra for eksempel oppdrett, landbruk og husholdninger, er en underutnyttet ressurs med et stort potensial. Vi i Bionova i Innovasjon Norge kan gi støtte bedrifter som ønsker å ta del i omstillingen. 

 

Fra problem til løsning 

Fra alle typer produksjoner får man avfall. Biogassproduksjon gjør avfall som i utgangspunktet ikke har noen bruksområder om til en verdifull ressurs. Denne ressursen kan brukes til å produsere både strøm, varme, drivstoff og organisk gjødsel. Biogassproduksjon kan kutte Norges klimagassutslipp, redusere avfall, resirkulere næringsstoffer som fosfor og nitrogen og gjøre oss mindre avhengige av fossil energi. Biogass er derfor en viktig del av løsningen når Norge skal omstilles.  

 

Lokalsamfunn og selvforsyning 

Å utvinne biogass fra lokale avfallskilder kan også bidra til selvforsyning av energi og gjødsel i norske lokalsamfunn. Energikilden er uavhengig fra globale markeder og geopolitiske svingninger. Det er ikke bare et skritt mot stabil energi- og gjødselforsyning, men kan dessuten være bra for den lokale sysselsettingen og kompetansebyggingen. Utvikling av organiske gjødselprodukter basert på bioresten fra biogassproduksjonen vil gi enkelte regioner med overskudd av næringsstoffer, mulighet til å eksportere gjødselprodukter. Et typisk eksempel er områder med stor tetthet av husdyr og/eller oppdrett som kan eksportere til kornområdene på Østlandet og Trøndelag. Dette vil kunne redusere avrenning av næring og gi verdifull gjødsel der planteproduksjon foregår uten husdyrgjødsel. 

 

Bionova kan gi støtte 

Så hva er da baksiden av medaljen? Jo, det koster å legge om, finne nye løsninger og bygge ut kapasitet. Det er store volum som skal håndteres og investeringskostnadene blir høye, slik at investeringenes lønnsomhet blir svak. Utvikling av “verdifull biorest” som kan skape nye inntekter til biogassanleggene vil kunne bedre lønnsomheten i eksisterende anlegg og gjøre det mulig å bygge nye lønnsomme anlegg. Innovasjon Norge og Bionova har tilskudd og lån som kan bidra til at sirkulære produkter fra eksempelvis biorest kan utvikles. Det vil være behov for ny kunnskap, utvikling av gjødsel- og jordprodukter og bygging av anlegg i de nærmeste årene, der Bionova og Innovasjon Norge kan bidra til at produksjonen av biogass og biogjødsel øker. 

De kommende årene ser vi for oss at en betydelig andel av prosjektene Bionova (som er bioøkonomisatsingen i Innovasjon Norge) støtter vil være i verdikjeden til biogass og biogjødsel. Det er plass til flere prosjekter – regjeringen har nemlig varslet en stor økning i midler til våre ordninger, noe som vil gjøre det mulig å støtte enda flere i omstillingen i årene som kommer.   

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.