Kretsløpsbasert avfallsbehandling + commodity = Sirkulær økonomi
Historien om hvordan smarte måter å løse avfallsproblemet på har en tendens til å avløse hverandre så mange ganger at vi går i ring.
Det var en gang for ikke så lenge siden at en byråd i hovedstaden lyttet til avfallsetaten.
Han gikk ut i media på plakater i byrommet og fortalte innbyggerne at bussen kunne kjøre flere meter på bæsjen deres og 96 meter på et bananskall.
Og når alle i hovedstaden gjorde fra seg, ble det så mange kilometer at sammen med bananskall og annet matavfall, kunne man faktisk drive alle bussene!
Dette var både kinderegg og en smart løsning. Og ikke minst var det en lur måte å løse avfallsproblem på.
For hvordan skulle man ellers gjøre av matavfall, slam, slakteavfall, fiskeavfall og mye annet biologisk avfall – uten at det forurenset?
Biogass var lurt
Helt til en annen smarting fant ut at det var et ørlite utslipp fra biogassen og at strøm var tingen. Derfor bestilte man elektriske busser fra Kina og solgte biogassbussene i hovedstaden.
Hva man skulle gjøre med biogassen – som tilfredsstiller FN`s 17 miljømål og som også var en renovasjonsløsning – det lurer man på fremdeles.
I hovedstaden.
Biogass var plutselig ikke lurt
Derimot virket de elektriske bussene fra Kina så dårlig at man måtte kompensere med gode, gammeldagse dieselbusser.
Og så ble det forsøkt biodiesel importert fra Gøteborg…eh…fra Singapore…eh egentlig fra USA…eh men den var laget av storfe fra Australia.
Biodiesel var kanskje ikke så veldig lurt likevel. I hovedstaden. Men, den stimulerte i hvertfall tungoljefyrt skipstrafikk fra andre siden av verden.
Nå må vi tenke lurt likevel
Fordi EU har satt materialgjenvinningskrav på 65% i 2035. Og da kan du lære deg et nytt begrep: «Commodity»!
For når avfallsfraksjonene tidligere var søppeltyper som man betalte avfallsselskaper – private eller kommunale – for å trylle bort, så skal disse avfallsfraksjonene nå bli til en vare som skal gi den som eier varen en inntekt når den selges og brukes til å lage nye varer.
Prosessen heter sirkulærøkonomi
Eller, som man kalte det i gamle dager da bussen gikk på bæsj …eh biogass – kretsløpsbasert avfallsbehandling.
Tenk, nå har kretsløpsbasert avfallsbehandling igjen blitt moderne. Vi kan ta frem plansjene fra årtusenskiftet og begynne å fortelle politikere og publikum at alt vi kaster bør sorteres, selges og så bli råvare for nye produkter – eller drivstoff og gjødsel.
Biogass er lurt – igjen
Hvis kommunene som samler inn biologisk avfall lager slurry av det biologiske avfallet, så får det en plussverdi som «Commodity». Og det kan gi kommunene en inntekt som kommer innbyggerne til gode ved lavere kommunale avgifter?
To svenske professorer har inspirert denne kommentaren
Den ene fortalte meg at han bruker kretsløpsbasert avfallsbehandling som forklaring på sirkulær økonomi: «Då blev det så logisk att haja».
Den andre rev seg i det lille han hadde av hår fordi myndighetene beskatter biogass som om det var fossil energi: «Och fossil energi skall vi tusan mej sluta att använda». Derfor mente han at vi måtte tenke «commodity».
Kort oppsummert: Kretsløpsbasert avfallsbehandling + commodity = Sirkulær økonomi.
Ha en fin weekend!
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!