Bransjestemmer
Fra filmen Spartacus, 1960

Jeg er Bla Bla Bla!

Da Greta Thunberg holdt sin berømte bla bla bla-tale for to år siden, visste jeg ikke det jeg vet nå. At det er Blah Blah Blah-folket som sliter med å redde klimaet vårt. Så nå gjør jeg som i filmen Spartacus. Jeg reiser meg og sier stolt: Jeg er Bla-bla-bla! Det burde du også gjøre.

«Bygg bedre tilbake. Bla bla bla. Grønn økonomi. Bla bla bla. Netto null innen 2050. Bla bla bla. Klimanøytralt. Bla bla bla», sa hun i sin berømte tale på Youth4Climate-toppmøtet i Milano i september 2021. «Dette er alt vi hører fra våre såkalte ledere. Ord som høres bra ut, men som så langt ikke har ført til handling. Våre håp og ambisjoner drukner i deres tomme løfter.»

Vi tar disse tingene etter tur. Build Back Better er Joe Bidens program. Kostnaden for klimadelen er beregnet til 550 milliarder dollar. Grønn økonomi er FNs program for å endre verdensøkonomien slik at den blir bærekraftig. Netto null er kjernen i EUs Green Deal-avtale, som tilstreber at CO2-utslippene skal være nede i null innen 2050. Mange milliarder euro pløyes inn i disse gigantiske konverteringsprosjektene. Det visste du sikkert allerede, men det er viktig i denne sammenhengen.

EUs mål har lenge vært del av svensk lov. Den sier at vi skal ha redusert CO2-utslippene våre med 70 prosent senest i 2030. Senest i 2045 må Sverige ikke ha noen netto utslipp av klimagasser til atmosfæren i det hele tatt, for i ettertid å oppnå negative utslipp.

Så det er ikke bla bla bla, det er lovgivning. Hundretusenvis av mennesker har som oppgave å sørge for at vi klarer dette. Noen eksempler: Forskerne som finner nye metoder for å produsere fossilfrie materialer. De ansatte på gjenvinningsstasjonene som sørger for at avfallet vårt blir resirkulert eller gjenbrukt. Transportfirmaet som kjøper biogassbiler, busselskapet som kjører elektriske busser, rederiet som selger biogassdrevne fergeturer til Finland. Flyselskapet som investerer i fossilfri luftfart, avfallsselskapet som gjenvinner metaller fra asken til forbrenningsanlegget. Energiselskapet som investerer i bio-CCS for å skape negative CO2-utslipp. Kommunikatørene som hjelper mennesker delta i overgangen. Alle er en del av det Greta Thunberg kalte bla bla bla.

Vi kan selvfølgelig ønske at det gikk raskere og det kommer absolutt tilbakeslag. Covid tømte offentlig transport for reisende, Russlands invasjon av Ukraina førte til at land som var avhengige av russisk naturgass begynte å brenne kull og olje igjen. Men trenden peker i riktig retning, i hvert fall i den vestlige verden. Det er verre i Kina, men vi kan ikke gjøre så mye med det. Vi må grave der vi står, rett og slett, og det gjør vi.

En ny rapport fra IEA viser at bruken av fossilt brensel for tiden er på rekordnivå i verden, og at den vil fortsette å øke, til tross for all bla bla bla. Selvfølgelig er det kjedelig. Da jeg intervjuet en norsk energimegler for mange år siden, stilte jeg dette spørsmålet: Når tror du det siste fatet med olje blir solgt i verden. «Jeg vet ikke, men det blir veldig dyrt», svarte han. Den gang hadde vi ingen klimalov.

Bedre nyheter i IEAs rapport er at vi nå investerer 1,70 dollar i fossilfritt drivstoff for hver dollar investert i fossilt brensel. Det peker på at vi er på vei mot et vippepunkt, hvor vår avhengighet av fossilt brensel vil avta betydelig raskere enn i dag. Det siste fatet med olje kan faktisk være ganske billig på grunn av lav etterspørsel.

Kilde: Vår verden i data. Diagram: Avfall2Resurs.se

Diagrammet over viser at det ikke bare er Sverige vi er på vei i riktig retning. Selv i pandemiåret 2020 klarte Sverige å fortsette å redusere, mens de fleste andre land økte sine utslipp. Vi har selvsagt vanskeligere for å nå EU-målet for 2030, da vi må slippe ut halvparten så mye CO2 som gjennomsnittet for å nå det. Men klimaendringer er verken et VM eller en religion, men en prosess som bør være global, og som i det minste alle demokratier må delta i. Noen av oss jobber med omstillingen, alle må delta i den.

La meg avslutte med enda et sitat fra Thunbergs tale: «Ledere liker å si ‘vi kan gjøre dette’. De mener det åpenbart ikke, men vi gjør det – vi kan gjøre dette. Jeg er helt overbevist om at vi kan. Men det begynner med menneskene. Det begynner med å se realiteten i situasjonen så ubehagelig den enn måtte være.» Jeg tror verdens ledere ønsker å gjøre det. Men i et demokrati er det ikke de som bestemmer, men velgerne. Og hvis velgerne bare blir lovet blod, svette og tårer, vil de stemme på noen andre. Hvis klimaendringer ikke er politisk mulig, er det umulig. Klimaets diktatur er like farlig som proletariatets eller noen andres. Se på diagrammet igjen. Kina og Russland øker, mens USA og EU minker.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Omsetningskrav for resirkulert fosfor – en interessant mulighet

Øyvind Birkeland, BIR Voss Hardanger AS
Jens Måge, Avfall Norge
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.