Nyheter
Anna von Streng Velken, seksjonsleder i klimaavdelingen til Miljødirektoratet. Foto: Fartein Rudjord.

– Virkemidler for biogass til sjøfart blir viktig

I dagens sommerintervju møter du Anna von Streng Velken, seksjonsleder i klimaavdelingen til Miljødirektoratet.

Hva har vært det viktigste for din virksomhet det siste halvåret?

Vi prøver å hente oss litt inn igjen etter at vi leverte et kjempestort arbeid for avdelingen – Klimatiltak i Norge mot 2030. Rapporten er et oppdatert kunnskapsgrunnlag om klimatiltak, barrierer og virkemidler for å kutte klimagassutslipp. Vi ser på ulike tiltak som kan kutte utslipp, hvilke barrierer aktørene møter og mulige virkemidler som kan utløse utslippsreduksjoner. Dette er en rapport som skal komme årlig. Nå er vi allerede i gang med diskusjoner for neste års rapport!

Hvilke biogass-relevante oppdrag jobber Miljødirektoratet med fremover?

Vi jobber kontinuerlig med tiltaksanalyser der biogass er aktuelt, som i rapporten vi nettopp lanserte. Her har vi blant annet biogass som klimatiltak i lastebiler og skipsfart. Så følger vi utviklingen innenfor både produksjon og bruk av biogass.

Ellers kan jeg nevne at vi jobber med et oppdrag om handel med biogass, hvor vi ser på utslippseffekter og redegjør for EUs regelverk på området. Vi bidrar også i Sjøfartsdirektoratets utredninger av lav- og nullutslippskrav innenfor sjøfart, der biogass kan være en av de aktuelle løsningene.

Og hva tror du blir de viktigste saksområdene når det gjelder biogass kommende halvår?

Virkemidler for biogass til sjøfart blir viktig. Her er det et ganske stort teknisk potensial, men foreløpig begrenset med virkemidler. Det krever blant annet økt biogassproduksjonen framover. Vi er spent på å se hvordan bruken innenfor tungtransport vil utvikle seg når virkemidlene fra Enova nå er endret. Interessen for biogass til tungtransport virker fortsatt å være stor, og bompengefritak og avgiftsfritak innebærer fortsatt et økonomisk insentiv for aktørene.

Hva skal du gjøre i sommerferien?

Jeg skal nyte hyttelivet – og være småbarnsmamma med litt lavere skuldre og lav terskel for å si ja til is. Så må jeg til Vestlandet for å dekke behovet mitt for å se og gå på fjell. Jeg har lært meg å elske marka etter nærmere 20 år på Østlandet, men bergensern i meg må få dekket minstebehovet for fjord- og fjell i løpet av sommern!

Trykk for å se flere deltakere i sommerintervju-serien

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.