Nyheter
Anne Marit Post-Melbye, fagansvarlig industri. Foto: Miljøstiftelsen Zero.

Foreslår nasjonalt mål på minimum 3 TWh

I dagens sommerintervju møter du Anne Marit Post-Melbye, fagansvarlig industri i Miljøstiftelsen Zero.

Hva har vært det viktigste innen biogass det siste halvåret, sett fra Zeros ståsted?

Den viktigste saken har nok vært at Enova avslutter støtten til biogasskjøretøy. Det er en stor frustrasjon at støtten til utrulling av klimaløsningene som kan bidra til store utslippskutt til 2030, stopper. Dette er en hovedutfordring i norsk klimapolitikk, som også Miljødirektoratet i sin klimatiltaksanalyse har pekt på. Et annet viktig tema innen biogass, er hvilken rolle biogass kan spille som klimaløsning i samspill med andre løsninger i transport og industri. Dette har vært et tema i  Zerorapporten 2023, hvor vi viser hvordan bruken av biogass kan øke med fem ganger sammenlignet med i dag, samtidig som det satses på storstilt effektivisering, elektrifisering og CCS. Det er et stort potensial for økt bruk og produksjon av biogass, som erstatning for fossile alternativer i landtransport, maritimt og industri.

Og hva tror du blir det viktigste det neste halvåret?

Det viktigste for at biogass skal bidra til store utslippskutt i landtransport, sjøfart og industri til 2030, er økt produksjon. Derfor håper jeg støtte til økt produksjon blir et politisk tema framover. Vi foreslår at det etableres et nasjonalt mål for produksjon av biogass i 2030, og at det gis i oppdrag til Bionova å utløse dette målet. Med bakgrunn i 26Zerorapporten, foreslår vi at målet settes til minimum 3 TWh i 2030. Dette er basert på etablerte politiske mål for økt utsortering og utnyttelse av råstoff til biogassproduksjon. I neste års Zerorapport håper jeg vi kan få til et samarbeid med bransjen for å foreslå en plan for hvordan det kan være mulig å utløse et enda større potensial for biogass.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Hvis jeg var Enova-sjef, ville jeg gjort som sjefen i dag: levert på målene i mandatet. Mandatet til Enova er både for lite ambisiøst for at vi skal nå klimamålene i 2030, og det opprettholder en todeling i norsk klimapolitikk mellom kvotepliktig og ikke-kvotepliktig sektor som politikerne har gått bort fra. Jeg ville derfor jobbet for et mandat med større mulighet til å støtte utrulling av kjent teknologi, for å modne nye markeder. Jeg ville også jobbet for at det i mandatet ble etablert (kvantifiserte) mål for realisering av nødvendige nye verdikjeder innen blant annet biogass, hydrogen og CO2-håndtering.

Hva skal du gjøre i sommerferien?

I sommer skal jeg og familien reise til Nord-Norge på hytta i Velfjorden, vi skal være med familie i Sandefjord, og vi skal på Danmarkstur med en stor vennegjeng. Jeg håper vi kan bade hver dag (kanskje med noen unntak i Nord-Norge), og at det blir mye sol, strand og is. Jeg håper også vi får noen rolige dager i Oslo innimellom, så jeg kan vanne og stelle tomatene i hagen. Det er mitt store sommerprosjekt hvert år.

Trykk for å se flere deltakere i sommerintervju-serien

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.