Nyheter
Daglig leder i Hoop CO2 AS, Kjetil Wang-Hansen. Foto: Hoop CO2 AS.

– Biogassproduksjon er vår kilde til bio-CO2

I dagens sommerintervju møter du Kjetil Wang-Hansen – daglig leder i Hoop CO2 AS.

Hva har vært det viktigste for biogassbransjen og din virksomhet det siste halvåret?

For oss i Veas og HoopCO2 har det vært viktig å følge med på utviklingen av energikrisen i Europa og å forstå hvordan vi skal finne best mulig strategier for å vokse mot markedet der det er behov. Biogassproduksjon er vår kilde til bio-CO2, og å se at disse alternative kildene til naturgass får en posisjon som ikke bare er klimavennlig, men også har beredskapsperspektiv med seg er interessant. At alternative kilder teller det også, viser at alle energibærere er viktig for fremtiden.

Det har også vært viktig å få vårt nye selskap HoopCO2 opp på bena og å få det synlig i markedet.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Å få på plass rammevilkår som likestiller oss med naboland som gjør oss konkurransedyktige på blant annet CCU (Carbon Capture & Utilization) . I Danmark og Sverige gis det for eksempel både produksjonsstøtte og investeringsstøtte til tilsvarende bedrifter som oss som driver med biogass. Her i Norge virker det som at det blir mer og mer tungt å få støtte, selv om det fornuftige ville være at det går mot bedre løsninger for å få fart i det grønne skifte.

Vi må også jobbe med investeringsløsninger for å realisere gassanlegg som nå har blitt mer kostbart med svekket kronekurs.

Det vil i tillegg jobbes mye mot markedet og sluttbrukere for bio-CO2. Men her er heldigvis valget enkelt for de aller fleste, så lenge vi leverer et godt produkt med en pris kunden er fornøyd med.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Hvis det legges til rette for bygging av biogass, legges det også til rette for fangst av bio-CO2. Jeg ville innført et regelverk om langsiktighet i støtteordninger, slik at det er forutsigbarhet for de som investerer.

Når strømprisene langt på vei har utlignet seg med Europa, har vi ikke lengre noe fortrinn i industrien slik vi hadde tidligere, og vi har flere ulemper i Norge med mindre populasjon (lav konsentrasjon av biomasse), lange kronglete veistrekker og kulde/snø. Jeg ville derfor sørget for å få på plass en produksjonsstøtte som hjelper selskaper med å overleve de første årene for å få fotfeste i markedet.

Hva skal du gjøre i sommerferien?

Jeg syntes Norge er det mest fantastiske landet å feriere i på sommeren, så det blir norgesferie med familien. En runde på Sørlandet og en tur til Bergen.

Trykk for å se flere deltakere i sommerintervju-serien

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.