Nyheter
Stortingsrepresentant for Høyre, Mathilde Tybring-Gjedde. Foto: Høyre/Hans Kristian Thorbjørnsen.

– Bransjen bør kreve avklaring og forutsigbarhet

I dagens andre sommerintervju møter du Mathilde Tybring-Gjedde – stortingsrepresentant for Høyre.

Hva har vært de viktigste politiske spørsmålene om biogass det siste halvåret?

Det har vært et spennende år for biogassbransjen. Det er mange anlegg som er under planlegging, og nå venter vi spent på svaret på søknadene til Enova. Store deler av Norge får nå et nettverk av biogasstasjoner, og det er innført strengere krav til utsortering av matavfall. Samtidig faller biogass ofte mellom to stoler i virkemiddelapparatet, og det er krevende at Enova endrer støtteordninger nærmest over natten.

Hva bør bransjen se opp for/frem til for biogasspolitikk det neste halvåret?

Bransjen bør kreve en avklaring og en forutsigbarhet. Hva er egentlig regjeringens syn på biogass, på støtteordningene til biogass og på bruksområde til biogass? Høyre har fått gjennomslag for at det skal lages en plan for å øke produksjon og etterspørsel etter biogass senest innen mai 2024, og der må det komme konkrete tiltak på bordet. Vi trenger innspill fra bransjen på hva som er viktigst å prioritere! I tillegg venter vi utålmodig på ny gjødselsvareforskrift. Så det blir ikke kjedelig!

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Jeg hadde løftet utslippskutt i tungtransporten som en ny storsatsning, blant annet bevilget penger til et nett av ladeinfrastruktur og fyllestasjoner langs riksveiene, og jeg hadde prioritert overgangen til en mer sirkulær økonomi. Høyre har fått gjennomslag for at sirkulær økonomi skal være et tverrgående satsningsområde i Enova, men tilbakemeldinger fra blant annet biogassbransjen er at dette ikke skjer. Biogass faller dessverre ofte mellom to stoler, og utslippskutt i en ende av verdikjeden tas ikke med i beregningen når Enova vurderer støtte. Det ville jeg gjort noe med.

Hva skal du gjøre i sommerferien?

Jeg skal feire 1-årsdagen til datteren min, og slappe av med familie i Norge. Når man har barn blir det jo nesten ikke ferie uten besteforeldre som kan avlaste litt. Jeg kan også garantere at rykte om at stortingspolitikere har 3 måneders sommerferie er ganske overdrevet. Planen er å jobbe en del gjennom hele sommeren.

Trykk for å se flere deltakere i sommerintervju-serien

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.