Nyheter
Leiv Arne Marhaug – kommunikasjonssjef i Gasnor. Foto: Gasnor.

– Opplever økt interesse fra skipsfarten

I dagens sommerintervju møter du Leiv Arne Marhaug – kommunikasjonssjef i Gasnor.

Hva har vært det viktigste for biogassbransjen og din virksomhet det siste halvåret? 

Det positive er at brukerne, transportører med tungbiler ser på biogass som den beste løsningen for å bli klimanøytral. Vi opplever også økende interesse fra skip som vil bli mer klimavennlige. Det er også svært positivt at Stortinget engasjerer seg sterkere og vil ha økt satsing på biogass.

Det negative er at Enova ikke ønsker å ha klare mål for satsingen på biogass, det blir liksom bare det det blir. Uten mål – ingen mening.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

At Miljødirektoratet viser til biogass som en viktig del av løsningen for å nå klimamålene innen 2030. Vi mener at departementet nå må gi Enova et klart mandat for å øke bruken av biogass i Norge. Dette mandatet må være tallfestet (eks. 10 TWh innen 2030). Dette målet må primært nåes med økt produksjon, men også supplert med import.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Jeg ville sett etter tiltak/løsninger som gir klimakutt i dag. Enova er svært teknologiorientert – og det er viktig, men det er enda viktigere å redusere utslippene våre nå. Det er her innsatsen og midlene bør kanaliseres.

Jeg ville satt søkelys på transportsektoren, både sjø og land. Eiere av tunge kjøretøy som vil bruke biogass må heies fram. Rederier som bygger framtidsrettede, gassdrevne skip, må få støtte til merinvesteringer i forhold til oljedrift. Det må være en forutsetning at disse skipene er planlagt for multifuel – eksempelvis at de i fremtiden kan operere både på biogass og ammoniakk.

Generelt må vi ha en mer pragmatisk tilnærming, det må være greit å bruke fossilt drivstoff som mellomløsning, supplement eller reserve så lenge det kutter utslipp nå – og at teknologien kan gi oss nullutslipp i framtiden.

Hva skal du gjøre i sommerferien?

De siste 15 – 20 årene har vi reist til Italia, der vi nyter sol, badeliv og god mat. Italienere lager fantastisk god sjømat, og tilbehøret (vin) er de også veldig gode på. Tenker det blir Italia i år også.

Trykk for å se flere deltakere i sommerintervju-serien

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.