Nyheter
Kristine V. Grant-Carlsen, administrerende direktør i St1 Norge. Foto: St1 Norge.

– Har tatt investeringsbeslutning for seks nye LBG-fyllepunkter i Norge

I dagens andre sommerintervju møter du Kristine V. Grant-Carlsen, administrerende direktør i St1 Norge.

Hva har vært det viktigste for biogassbransjen og din virksomhet det siste halvåret?

For vår del er det helt klart at vi sammen med våre partnere i fellesforetaket Biogass Energi har tatt en investeringsbeslutning for seks nye LBG fyllepunkter i Norge, og dermed bidrar til et mer komplett nettverk som skal gjøre det lettere for transportører å få tilgang til LBG. Vi tror dette er et stort løft, og som kan få god klimamessig effekt i en bransje som trenger tilgang til CO2-bevisste alternativer.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Når det gjelder de seks fyllepunktene er det mye som skal gjøres rundt selve etableringen av disse. Det er nå jobben starter for fullt. Biogass er også et satsingsområder i andre land vi opererer i som Sverige og Finland. St1 har solid ekspertise innen både produksjon og distribusjon av biogass i Norden. I Sverige er St1 allerede en ledende aktør innen biogass i transportsektoren. Vi importerer og eksporterer biogass og leverer den til kunder gjennom flere salgskanaler. St1 har seks produksjons- og oppgraderingsenheter for biogass, hvorav to er delvis eide selskaper, Söderåsen Bioenergi AB og Falkenbergs Biogas AB. I tillegg er St1 i ferd med å bygge en biogassoppgraderings- og flytende-gjøringsraffineri i Sobacken, Borås, i Sverige. Bioraffineriet forventes å starte drift ved utgangen av 2023. I løpet av 2022 ble St1 også den nest største aksjonæren i Scandinavian Biogas Fuels International AB. Scandinavian Biogas er en av de ledende biogassprodusentene i Norden.

I Finland har St1 og matvareselskapet Valio etablert et fellesforetak for å produsere fornybar biogass fra kumøkk og andre landbruksavfallsprodukter som drivstoff for tungtransport. Fellesforetaket, Suomen Lantakaasu Oy, planlegger å bygge Finlands største biogassproduksjonsanlegg i Øvre Savo, Finland. Det finske nærings- og arbeidsdepartementet har bevilget 19,2 millioner euro i finansiering til byggingen av Suomen Lantakaasu Oy’s biogass- og flytende-gjøringsanlegg.

Så det er spennende tider for oss innen nettopp biogass.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Siden Enova er bundet av sitt mandat ville jeg nok som Enova-sjef prioritert ganske likt som Enova gjør i dag. Hadde jeg derimot vært sjef for norsk klimapolitikk for en dag ville jeg lagt vekt på klimatiltak med lav tiltakskostnad – vi må rett og slett kutte flere tonn CO2 for pengene vi bruker. Jeg ville også satt teknologinøytralitet og forutsigbarhet som prinsipp for norsk klimapolitikk. Der mener jeg vi har et stykke å gå, for i dag preges litt for mye av norsk klima- og energipolitikk av brå endringer som i verste fall truer investeringene vi trenger i fornybar energi og klimatiltak. 

Hva skal du gjøre i sommerferien?

Vi er en båtfrelst familie, og planen er å tilbringe sommerferien i båten rundt om i skjærgården i Norge og Sverige. Begge barna på 12 og 15 år elsker livet på sjøen, og dette er tredje år på rad vi skal ha båtferie. Da planlegger vi å møte andre venner med båt, og vi besøker familie og venner nedover kysten. Men skulle det bli dårlig vær endrer vi planene og bytter ut sjøen med en uke på fjellet.

Trykk for å se flere deltakere i sommerintervju-serien

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.