Nyheter
Biokrafts bærekraftsjef Marianne Langvik, med selskapets nye logo. Foto: Privat.

– Samlet under én Biokraft-paraply

I dagens andre sommerintervju møter du Biokrafts bærekraftsjef Marianne Langvik.

Hva har vært det viktigste for biogassbransjen og din virksomhet det siste halvåret?

Produksjon av biometan er og vil være viktigst for Biokraft!

Stigende kostnader påvirker vår bransje som de fleste andre, og med de lange avtalene som Enova har krevd, blir dette en ekstra utfordring.

Marginene blir ikke mindre knappe av at rammebetingelsene i våre naboland presser råvarepriser oppover. Manglende forutsigbarhet i rammebetingelser er en stor utfordring, men forskjellene innen Norden gjør dette enda mer utfordrende. Det er godt å se at Miljøstiftelsen Zero nå har innsett dette.

Konsernet ble i juni tettere integrert og er nå samlet under én Biokraft-paraply. At konsernet valgte nettopp Biokraft som navn og varemerke føles for meg veldig riktig. Kanskje ikke helt frakoblet navnets opprinnelse i 2009. Med en ny og gjennomført grafisk profil står «Biokraft-familien» sterkere og rustet for fremtiden.

Og hva tror du blir det viktigste for dere det neste halvåret?

Det viktigste for oss er å produsere biometan, og den evige jakten på forbedringer.

Vi vil levere og gi gass!

På kick-off i Sverige i forbindelse med lansering var vi en stor gruppe nordmenn som alle følte at nye bånd ble knyttet over grensen, bånd vi tror vil være viktig for oss å bygge på både kort og lang sikt.

Usikkerheten rundt rammebetingelser  og kunnskapsløshet om biogass fra politikere og byråkrater er en utfordring. Vi må vekk fra stammespråk og kommunisere så folk forstår at flytende biogass er en løsning for transport som faktisk eksisterer NÅ og kan skaleres opp NÅ. Vårt produkt sammenlignes med morgendagens løsninger. Morgendagens løsninger har en tendens til å være utopiske i at de er gratis og blottet for utfordringer.

Morgendagens løsninger blir sjelden så billige, eller problemfrie, som man trodde da de var «morgendagens løsning». Mens vi venter på morgendagens løsning, mister vi muligheten til besparelser nå, og må spare dobbelt i morgen.

Du blir utpekt til Enova-sjef for en dag: Hvilket område, felt eller bransje vil du tildele Enova-midler?

Jeg ville ha fokusert på det som kan gi klimaeffekt på kort tid. Biogassen er en åpenbar slik løsning, som har lavere tiltakskost enn det meste, og det gir også industri og arbeidsplasser i Norge.

Jeg ville be politikerne om et mål for biometan-produksjon i Norge i 2030 på 10 TWh. Ikke flere utredninger eller analyser, men et mandat for å investere i denne måloppnåelsen. NÅ.

Det er ingen grunn til at Norge skal ha lavere ambisjoner enn våre naboland, som har utalte mål på 10 TWh. Innbyggertall relaterer seg til mengder av kloakk, matavfall og gjødsel. Men unikt for Norge er at vi har storskala industriell produksjon fra havbruk og fiskeri som genererer store mengder biologisk avfall.

Flytende biogass, (LBG eller Bio-LNG) har en internasjonal prisdannelse, og det er ikke slik at dette skal bli billigere. I andre land prises bærekraft direkte og indirekte. Biogass kan være godt over 100% bærekraftig i slik sammenheng. Hvorfor somler Norge?

Hva skal du gjøre i sommerferien?

Jeg har en god del ferie til gode og prøver derfor å ta en skikkelig ferie i år.

Etter kick-off i Stockholm befinner jeg meg i skrivende stund i Storbritannia på gamle jaktmarker. Her treffer jeg gamle venner og tar opp tråden etter noen år. Jeg elsker New Forest-området og håper å kom meg ut på hesteryggen.

I juli settes kursen mot mitt 10. NM i venting, dvs. jeg er med på sidelinjen mens datteren spiller sjakk.

Jeg vill jobbe litt innimellom, herunder med BIP (Biogas Industrial Partnership), og det blir jo fort jobbrelatert lesestoff jeg tyr til.

Loftsrydding både av det fysiske og mentale slaget blir også sommerens prioritert.

God sommer!

Trykk for å se flere deltakere i sommerintervju-serien

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.