Bransjestemmer
Administrerende direktør i Avfall Norge, Runar Bålsrud. Foto: Avfall Norge.

Tafatte politikere går glipp av konfliktfri grønn energi

Skal vi nå klimamålene, må vi ta bedre vare på ressursene vi bruker. Jeg oppfordrer regjeringen til å sette et nasjonalt mål for biogassproduksjon, og gi investeringsstøtten som trengs for å bygge en landsdekkende, grønn industri.

9. mars fikk regjeringen oversendt en fersk NORSUS-rapport som viser muligheten for å produsere grønn energi i form av biogass her i Norge. Anslaget er 6 TWh med dagens situasjon, og 22 TWh som fremtidig potensial.

En nøktern ambisjon er dermed at vi burde klare å produsere 10 TWh grønn energi fra biogass. I dag ligger produksjonen på skarve 0,7 TWh.

Det er ingen nyhet at bioavfall er en glimrende kilde til grønn energi. Biogassbransjen har i årevis prøvd å få myndighetene til å se potensialet. Det er merkelig tafatt at politikere ikke satser på en så lett tilgjengelig energikilde som hverken krever store naturinngrep eller svekker urfolks rettigheter.

Ikke bare vil en satsing på biogassproduksjon gi tilgang til rimelig, grønn energi. Den vil også sørge for at vi får håndtert en rekke avfallstyper som i dag anses som problemavfall som skaper forurensning vi ikke vil ha.

En norsk biogassindustri som kan bruke matavfall og annet bioavfall som fiskeslam, skogsavfall, industriavfall og husdyrgjødsel til biogassproduksjon vil også redusere nasjonale klimagassutslipp, ikke minst fra transportsektoren, og er et stjerneeksempel på en industri som gjør Norge til en mer sirkulær økonomi. Nye arbeidsplasser ville vi også få – over hele landet.

Skal vi nå klimamålene, må vi ta bedre vare på ressursene vi bruker. Å gjøre bioavfallet vårt om til grønn energi, er et åpenbart sted å starte. Teknologien er der, markedet er der og det finnes tilgjengelig areal i industriparker og på gårdsbruk over hele landet. Jeg oppfordrer regjeringen til å sette et nasjonalt mål for biogassproduksjon, og gi investeringsstøtten som trengs for å bygge en landsdekkende, grønn industri. Ta fatt, i stedet for å være tafatt.


Dette debattinnlegget ble først publisert hos nisjeavisen Altinget Klima og Energi, som er en av fem nisjeaviser hos Altinget.no. Altinget er Norges første rendyrkede politiske nettavis, som går i dybden innenfor ulike politiske områder, med faktabasert og partipolitisk uavhengig journalistikk.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.