Nyheter
Partner i HitecVision Grethe Meisingset følger biogassmarkedet med interesse. Foto: Pål Berge / HitecVision

Biogasskonferansen 2023:

HitecVision: – Vi ser på nye investeringer i biogass

Det store norske investeringsselskapet er allerede inne i Scandinavian Biogas via Aneo, og følger nøye med på biogassmarkedet.

HitecVision er Norges største private equity-miljø (aktiv eierfond), og hadde sitt opphav i olje- og gassbransjen på 1980-tallet.

I 2019 gjorde investeringsselskapet en kraftig kursendring, da det ble bestemt at man kun skulle investere i fornybar energi fremover, selv om selskapet fortsatt har olje- og gassinvesteringer.

– I høst avsluttet vi vårt første kapitalinnhentingsprosjekt, og etablerte New Energy Fund, med 1 milliard euro som skal brukes på fornybar energi. Vi vil fortsette å etablere slike fond, sier partner i HitecVision, Grethe Meisingset, til Biogassbransjen.no.

Tirsdag holdt hun innlegget «Investeringer som skaper vekst» under Biogasskonferansen 2023.

Det nye fondet har foreløpig fire selskap; Vårgrønn (offshore vind), Aneo (et joint venture med TrønderEnergi), Cadre (småkraftverk, vannkraft) og er medeier i Hafslund Oslo Celsio (fjernvarme).

Aneo er medeier i Scandinavian Biogas Fuels, som bl.a. eier Biokraft, produsent av flytende biogass på Skogn i Trøndelag.

– Aneo er HitecVisions første eksponering til biogass, om enn indirekte, og har fått øynene våre opp for hva biogass er og representerer i fremtidens energiunivers, sier Meisingset.

Kjøpte seg opp

I en emisjonsprosess i høst kjøpte Aneo seg opp fra 12 til 36 prosent i Scandinavian Biogas. I desember kom energiselskapet St1 inn som eier med 14 prosent.

– Tjener dere penger på biogass?

– Aneos eierskap i Scandinavian Biogas Fuels er en investering og en eksponering mot et område i vekst. Selskapet er veldrevet med gode marginer, kontantstrøm og spennende utviklingsmuligheter, sier Meisingset.

– Vi ser også på biogass som et uavhengig investeringsområde for HitecVision, sammen med hele bioenergiområdet. Alt som kan være med på å dekarbonisere samfunnet er interessant for oss, og biogass er en veldig attraktiv mulighet.

– Biogass er der og kan økes raskt. I dag er det et ekstremt fragmentert marked, men nå bygges det større fabrikker med større output.

– Forretningsmodellene er i endring, med større integrerte spillere som står for både utvikling, drift, eierskap og sikring av tilgang til substrater, samt logistikk.

Fjoråret var et interessant år for biogass internasjonalt, med store investeringer fra aktører som Shell, TotalEnergies og bp. I tillegg ble REPowerEU-planen lagt frem, med ambisiøse mål for biogass.

– Det siste er at man går fra veldig lokale markeder for biogass til mer internasjonale verdikjeder, der man med flytende biogass kan få tilgang til for eksempel det tyske markedet. Det gjør det attraktivt for en investor som oss, sier Meisingset.

Resultatvarsel fra Scandinavian Biogas: Trøbbel med Skogn II

– En komplisert affære

– Grunnen til at vi er interessert i biogass i Norge er fordi vi ser vekstpotensiale og plattformer der det betyr noe hvem som eier. Biogass er en komplisert affære hvor det kreves god ledelse og drift for å få fortjeneste på det man putter inn. Dette passer godt for HitecVision fordi vi har en industriell tilnærming til våre investeringer og bygger bedrifter framfor å investere i enkeltprosjekter. Det er også samfunnsmessig viktig å sikre tilgang til nok energi i Europa, en oppgave flere må gå sammen om å løse. EUs mål om å erstatte 20 prosent av russisk gass med biogass er et bevis for rollen bransjen har, sier Meisingset.

EU setter i REPowerEU-planen et mål om produksjon av 35 bcm biogass innen 2030, opp med tigangeren fra i dag. Det tilsvarer 342 TWh.

– EU-målsetningene har virkelig økt interessen for biogass i markedet. Den gikk litt under radaren før energikrisen virkelig slo inn over oss. Det er ikke mulig å levere hele energibehovet med utbygging av tradisjonell fornybar energi. Gass har egenskaper som ikke uten videre kan erstattes av andre kilder, sier Meisingset.

– Risikoen ved å investere i fornybar energi har gått noe ned, fordi man ser det enorme behovet for disse kildene fremover. Gassprisene har også spilt inn, men i like stor grad de grønne sertifikatene og karbonprising. Prisbildet var i endring i fjor, som hjalp for oppmerksomheten rundt biogass.

– Det er bare å rope hurra for EU

– Stort potensiale i Norge

– Hvordan vil du beskrive oppmerksomheten om biogass i Norge?

– Det er litt påfallende at det ikke er mer oppmerksomhet fra politisk hold. Man ser nå at det nevnes, men det er rart at det kommer såpass sent. Men man blir alltid litt forutinntatt når man jobber mye med et tema, sier Meisingset.

– Potensialet er mye større, som Norsus-rapporten Mulighetsrommet for biogass i Norge viste.

– Har du noen råd om biogass til investorer?

– Mitt hovedråd er å forstå kompleksiteten til biogass og hvor avhengig man er av at hele verdikjeden henger sammen, og at man sørger for at man har kontroll på alle de leddene. Det er avhengig av en stabil substrattilgang som gjør at man får forutsigbarhet i produksjonen.

– Er det aktuelt for dere å investere mer i biogass?

– Ja, vi ser til enhver tid etter nye investeringsmuligheter, også innenfor biogass.

Stort potensiale for økt biogassproduksjon i Norge – Her er rapporten

 

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Vi må satse sterkere på biogass

Dag N. Kristoffersen, Vestfold Venstre
Suzt Haugan og Kåre Pettersen, Vestfold Venstre
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
Redo
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.