Nyheter
Forsker ved Norsk senter for økologisk landbruk, Ingvar Kvande. Foto: Øyvind Paulsen

Biogasskonferansen 2023:

Har laget kart over de norske gårdsanleggene

Ingvar Kvande ved NORSØK har utarbeidet en oversikt over de norske gårdsanleggene som er oppe og står, eller under bygging.

Onsdag presenterte han kartet under Biogasskonferansen 2023.

– Det er mye aktivitet på gårdsnivå, og det var hyggelig at Biogass Norge ville ha oss med på konferansen, sier forskeren til Biogassbransjen.no.

Ingvar Kvande på Biogasskonferanse 2023. Foto: Øyvind Paulsen

I løpet av 2023 vil det være cirka 20 gårdsanlegg i Norge, sier han.

– Forbedrede rammebetingelser og høyere innsatskostnader gjør at mange ønsker å gjøre dette, samtidig som flere leverandører leverer anlegg som fungerer, sier Kvande.

Det er i praksis fem leverandører av gårdsanlegg i Norge i dag. MMG Consult, Nordisk Biogass, Folvengaard/Haral, Norups Gård og Antec.

De siste tre årene har det kommet opp cirka 15 nye anlegg, og det annonseres stadig nye prosjekter.

– Det er en annen type verdikjeder enn ved de industrielle anleggene, men mye er felles og det er behov for å dele kunnskap mellom større og mindre anlegg. Det er bra vi har en arena som Biogasskonferansen til å møtes og dele informasjon, sier Kvande.

– Ikke minst er bioresten et tema som er for lite belyst. Vi har mer å hente på å utvikle bioresten som produkt og å få den transportert, lagret og spredd på en bedre måte.

Her er Ingvar Kvandes kart over de norske gårdsanleggene.

Gårdsbiogass Norge

Kvande er en av koordinatorene i nettverket Gårdsbiogass Norge finansiert av Innovasjon Norge, som har 1000 medlemmer på Facebook og opplever stor interesse. Nettverket arrangerer også gårdsbefaringer og webinarer. Prosjektet er ferdig i 2024 og nettverket tenkes videreført.

– Det er en god del som skal til for å etablere slike anlegg, selv om det ofte blir sagt at det er «plug and play». Det er fortsatt for dem som er villige til å bruke noen timer på å få det til, og som har interessen.

Med kartet viser Kvande blant annet at gårdsanleggene ser ut til å utvikle seg i klynger med konsentrasjon i områder som Viken og Møre og Romsdal.

– De utveksler informasjon og lærer av hverandre.

Guide til gårdsanlegg

– Alle vil ha mer penger

Nå håper bøndene på et forenklet byråkrati, og kanskje noe økte tilskudd.

– Alle vil ha mer penger, det er ikke unikt. I 2019 økte landbruksdirektoratet støttesatsen på dyretall på gårdsnivå, som gjør at du kan regne hjem anlegget. De som realiserer er i hovedsak dem som driver relativt stort og har stort energibehov.

– Jeg opplever at det tenkes som om det er et konkurranseforhold mellom gårdsanlegg og industrielle anlegg, men jeg tror man må dyrke forskjelligheten, så er det ting å hente begge veier, sier Kvande.

Hva skal til for å øke antall gårdsanlegg?

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
Redo
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.