Nyheter
Årets konferanse samler 160 deltakere fra hele verdikjeden for biogass. I fjor kom det 110. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Biogasskonferansen 2023:

Venter 160 deltakere til Biogasskonferansen 2023

Tema for årets store treff for bransjen blir biogassens rolle i fremtidig energiforsyning. Arrangøren Biogass Norge melder om rekordhøy påmelding.

Pia Farstad von Hall er daglig leder i Biogass Norge. Foto: Jill Johannessen/ Samfunnsbedriftene.

Tirsdag 21. mars braker det løs på Bristol Hotell i Oslo, da representanter fra verdikjeden for biogass møter til Biogasskonferansen 2023. Biogassbransjen.no er til stede og dekker konferansen.

Tema for årets konferanse er «Biogass – en brikke i energispillet».

– Det er en diskusjon om underskuddet på energi fremover, og hvordan man skal skaffe nok energi til å løse samfunnsoppgaver både i næringsliv og offentlig sektor, sier daglig leder i Biogass Norge, Pia Farstad von Hall, til Biogassbransjen.no.

– Det er vanskelig å forstå hvorfor man ikke tilrettelegger for skalering av produksjon, der bransjen mener det er mulig å nå 10 TWh.

– Biogasskonferansen har blitt hovedmøteplassen for norsk biogassbransje. Folk kommer for å få faglig oppdatering om hva som skjer i bransjen. Det er for eksempel bra og viktig at sjefen i European Biogas Association, Harmen Dekker, kommer. Det er også en møteplass for å treffe bransjekolleger, og mange ulike typer bedrifter i verdikjeden for biogass, sier Farstad von Hall.

I år er det ventet et rekordhøyt antall deltakere, med 163 påmeldte per mandag ettermiddag. I fjor kom det 110.

Storsatsing i naboland

EU satser nå tungt på biogass, med et mål om tidobling av dagens produksjon frem mot 2030, til 342 TWh.

– Vi ser også en veldig offensiv satsing på biogass både i Sverige og Danmark.

Bare i 2022 brukte Sverige 2,3 milliarder svenske kroner på nye anlegg. I Danmark vedtok man en pakke på 13,6 milliarder danske kroner til biogass over 20 år.

– Biogass er en viktig brikke for at markedet skal ha nok energi, og vi bør oppskalere biogassproduksjonen for å dekke etterspørselen i tungtransport, industri og maritimt.

– Hva er hovedutfordringene i dag?

– I Norge handler det om å ha rammevilkår som er konkurransedyktige med Sverige og Danmark, slik at man får oppskalert produksjonen.

– Hva blir konsekvensen om det ikke kommer på plass?

– Da vil vi måtte starte import av biogass, og det er ikke like bærekraftig.

– Må dekke etterspørselen

I all hovedsak er biogassen som brukes i Norge lokalt produsert, men nå ser man en kraftig økning i innkjøp av gassbiler, som betyr en økt etterspørsel etter flytende biogass de nærmeste årene.

– Hvis ikke Enova øker støtten til biogassproduksjon er det ikke realistisk å tro at vi får produksjonsøkningen vi trenger for å dekke etterspørselen, sier Farstad von Hall.

– Bransjen ber om mer penger fra Enova til å etablere anlegg, eller vurdere produksjonsstøtte så man får like vilkår som Danmark og Sverige. Hvordan man til slutt oppskalerer i EU vil være avhengig av det enkelte medlemsland, men EU har sagt det er et mål å oppskalere, og at statsstøtte også kan gå til oppskalering.

– Er det bærekraftig med en bransje som må gjennomsubsidieres?

– Selv oljebransjen har støtteordninger for å sikre at de leter etter ny olje og gass. Det å ha incentiver for å sette i gang industri er noe vi er kjent med fra før. For å komme i gang må man ofte ha drahjelp. Det er ikke snakk om å ha støtteordninger inn i evigheten, men man ser jo hva danskene har gjort med produksjonsstøtte. Der er produksjonen oppskalert veldig.

– Alle samfunn trenger energi, og vi går nå inn i en fase med underskudd på energi i Norge. Da må også bransjen ta ansvar for å oppskalere.

– Hva ville du gjort hvis du var Enova for en dag?

– Jeg ville utvidet støtteordningene til produksjonsanlegg betydelig, og ikke bare lagt vekt på teknologiutvikling, men også lagt inn kriterier for oppskalering og større anlegg, sier Farstad von Hall.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.