Bransjestemmer
Anna Lövsén, forretningsområdesjef biogass, Tekniska verken i Linköping AB. Foto: Tekniska verken.

Rask redningsinnsats er nødvendig for den svenske biogassen

For en tid tilbake ugyldiggjorde EU-domstolen Sveriges avgiftsfritak for biogass som brukes til oppvarming og drivstoff. Beslutningen innebærer en kostnadsøkning på 20 prosent, og vil legge et vått teppe over nye investeringer i produksjon, tungtrafikk og økt industribruk. Det vil også ramme bedrifter som i dag bruker biogass i sine prosesser, kommuner som bruker biogass fra sin avfallshåndtering og borettslag på vestkysten som bruker biogass til oppvarming.

Det svenske biogassmarkedet har hatt god vekst de siste årene og har ekspandert til nye sektorer, som tungtransport og industri. Skattefritaket har vært svært viktig for denne utviklingen. At det avvikles i en situasjon der markedet skriker etter biogass som erstatning for importert fossilgass, gjør ikke saken bedre.

Regjeringen har vurdert at mulighetene til å få endret dommen ved å anke er ytterst begrensede, og satser derfor i stedet på å presse frem prosessen og samarbeide med kommisjonen for å få tillatelse til ny godkjenning. Energiminister Ebba Bush har blant annet skrevet et brev til EU-kommisjonen for å understreke viktigheten av skattefritaket for klima, industri og energiomstillingen.

Det er viktig at regjeringen legger press på EU-kommisjonen, men prosessen for en ny godkjenning av det svenske skattefritaket kan dessverre ta lang tid. Derfor er det ekstremt viktig at regjeringen raskt gjør kompenserende tiltak som reduserer konsekvensene. Fremfor alt er det viktig at ingen tilbakevirkende skattekrav rammer bransjen, noe som vil bety rask konkurs for mange mindre aktører. Ettersom avgiften påvirker biogassmarkedet bredt, er det nødvendig med en tiltakspakke bestående av flere tiltak, for eksempel:

  • I påvente av ny godkjenning for avgiftsfritak kan avgiften på biogass settes til EUs minimumsnivå. Det ville dempe konsekvensene på kundesiden, for eksempel for transportselskapene som investerte i tunge lastebiler som går på flytende biogass.
  • Øke premien i biogassproduksjonstilskuddet. Ettersom dette er et eksisterende virkemiddel, blir det et rent budsjettspørsmål for regjeringen, som kan finansieres gjennom de økte skatteinntektene.
  • Bruk Klimatklivet for å kompensere og fortsette å stimulere til ny svensk biogassproduksjon. Forleng fristen for nye søknader og øk budsjettet med særlig fokus på biogassinvesteringer både på kunde- og produksjonssiden.

Parallelt med dette må Sverige gjennomgå de langsiktige betingelsene for svensk biogassproduksjon. I dag ser markedsforholdene allerede helt annerledes ut siden forrige biogassmarkedsundersøkelse i 2019. Vi ser en økt interesse for bruk av biogass som råstoff i industrien. I EUs plan for å redusere avhengigheten av importert energi trekkes EUs biogassproduksjon fram som en viktig delløsning.

Vi trenger en plan for å møte disse endringene, men først en rask redningsaksjon for å håndtere den presserende skattekrisen!

Innlegget er tidligere publisert på Tekniska verkens hjemmesider, og oversatt av Biogassbransjen.no. (Klikk for opprinnelig tekst). 

Landwärme-dommen: – Svenske biogassprodusenter kan bli utslettet

Slik vil den svenske regjeringen redde avgiftsfritaket

Sverige: Skattesjokket er et faktum

Frykter konsekvensene av EU-dommen

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.