Bransjestemmer
Pia Farstad von Hall er daglig leder i Biogass Norge. Foto: Jill Johannessen/ Samfunnsbedriftene.

Regjeringen har hverken vilje eller ambisjoner for norsk biogass

Våre naboland og resten av Europa investerer tungt i biogass. I Norge har vi et enormt potensial, men den politiske viljen er for liten. Vi sitter igjen på perrongen, mens Europa satser stort og grønt.

Norge er en kraftnasjon, noe som har vært avgjørende for det norske industrieventyret. Tilgangen på billig energi har vært en konkurransefordel, og med klimatrusselen kan billig og ren energi gjøre at norsk industri forblir verdensledende. Vi kan lede an hvis vi utnytter hele potensialet, og tar i bruk de virkemidlene vi har.

Rødt har fremmet forslag i Stortinget om å sette et mål for biogassproduksjon i Norge, slik EU har gjort. Dessverre ble dette forslaget nedstemt (av Ap, Sp og H) til tross for at vi vet at økt biogassproduksjon er avgjørende for raske klimakutt i Norge.

Biogass produseres av materialer fra f.eks. matavfall, planterester og avløpsvann, som brytes ned av mikroorganismer i et oksygenfritt miljø. Prosessen skaper både fornybar og bærekraftig gass, som brukes til å erstatte fossile energikilder. Biogass er sirkulært og er gjenbruk på sitt aller beste.

Totalt er det 50 biogassanlegg i Norge, og 22 anlegg er under planlegging, bygging eller utvidelse. Vi skulle gjerne sett flere anlegg bli realisert for å ta igjen våre naboland. Bare biogass alene utgjør 25% av Energikommisjonens mål, og kan derfor bidra enormt i samspill med resten av tiltakene for økt energiproduksjon.

Politikerne må ikke se seg blind på vannkraft eller vindmøller som kan medføre store naturinngrep. Hydrogen og vindkraft er selvsagt bra, men teknologien er ikke videreutviklet til det nivået biogass er. Teknologien for biogass er tilgjengelig, vi mangler kun politikere som tør å satse og som vil legge til rette for et virkemiddelapparat som bidrar til klar oppskalering av biogassproduksjonen. Vi trenger ikke å se lengre enn til EU, eller våre naboland, for å finne politisk vilje til å investere i biogass og bioøkonomien.

Danmark skal over en periode på 20 år investere 13.6 milliarder danske kroner i biogass. I Sverige ble det bevilget støtte til 82 produksjonsanlegg til en verdi av 2.3 milliarder svenske kroner. EU mener biogass kan erstatte 20% av russisk gass og har et mål om å investere 37 milliarder euro innen 2030 for å sikre en produksjon på 342 twh – over dobbelt så mye energi som Norge bruker på et år. Så har vi Norge. Med stort potensial, men uten særlig planer, ambisjoner, eller politiske mål. Vi investerte i 2022, bare 200 millioner kroner.  Det blir en dråpe i havet.

Norge utnytter ikke det fulle potensialet vi har for kraftproduksjon. Biogass må være en del av løsningen. Resten av Europa ser fremover og velger å investere. Vi sitter igjen på perrongen, mens toget mot framtiden ruller av gårde.

Kronikken er tidligere publisert i Nationen.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.