Bransjestemmer
John Kjær er sjef for forretningsutvikling i danske Hydrogen Valley. Foto: Hydrogen Valley.

Biogass for CCS og PtX: Sirkulær økonomi i praksis

Biogass er et viktig bidrag til fremtidens energiforsyning – og fremtiden er allerede her! Sammen med vind- og solenergi spiller biogass en avgjørende rolle i den grønne omstillingen, med utfasing av fossilt brensel til fordel for fornybare og CO2-nøytrale energikilder. Og først når biogassanleggene blir supplert med lagring eller PtX, oppnås det fulle potensialet, hvor man kan snakke om en fullendt sirkulær økonomi for fremtidig energiforsyning.

Biogass er en grønn gass som både løser vanskelige klimautfordringer, bidrar til en uavhengig forsyningskjede og gjør matproduksjonen mer bærekraftig. I dag fanges det over en halv million tonn CO2 på årsbasis i Danmark under oppgraderingen av biogass til naturgasskvalitet – et tall som forventes å øke betraktelig de neste årene. Og det er flere gode grunner til det.

CO2 fra biogass er både billig og lett tilgjengelig. I tillegg er CO2 fra biogass en svært ren CO2, som finnes i konsentrert form og med minimalt behov for forbehandling før kompresjon og transport. Med dette bakteppet forventes også biogassleverandører å bidra betydelig til klimainnsatsen. Spørsmålet er derfor ikke om, men hvordan, biogass vil ha effekt på klimainnsatsen og med hvilken hastighet. Avgjørende for utviklingen vil være rammebetingelsene, men også etterspørselen etter grønne drivstoff.

Biogass for lagring eller PtX?

En av de store utfordringene med biogass er når det organiske materialet ikke utnyttes fullt ut til energi. Men det finnes løsninger for det. CO2 fra biogass kan enten lagres i undergrunnen eller bindes videre i en PtX-næringskjede, i kombinasjon med hydrogen for produksjon av drivstoffene e-metan eller e-metanol, for å fortrenge fossilt brensel og til ulike bruksområder, f.eks. tung transport.

Biogassens vei til lagring eller PtX. Illustrasjon: Hydrogen Valley.

 

Ifølge Dansk Energi er biogass den desidert billigste kilden for å få karbon inn i Power-to-X’ grønne drivstoff, noe som skyldes tilgjengeligheten her og nå, og forenklingen av produksjonen. Motsatt ser man lagring i undergrunnen, f.eks. Nordsjøen, også som et opplagt alternativ – spesielt på svært kort sikt.

Biogas Danmark har i tidligere analyser og på grunnlag av prognoser fra det danske Energistyrelsen sett på de ulike positive klimavirkningene biogass kan ha dersom den lagres eller omdannes i PtX til grønne drivstoff. På samme måte har Biogas Danmark vurdert potensialet i lys av timing for ulike scenarier. Ifølge anslagene fra Energistyrelsen og konklusjonene Biogas Danmark trekker på den bakgrunn, finnes de største potensialene for reduksjon i CO2-utslipp i PtX og i fortrengningen av fossil diesel.

Tilgjengelighet av grønn kraft, offentlig støtte til løsningene, markedspriser på elektrisitet samt etterspørsel og pris på power-to-x drivstoff sammenlignet med CO2-lagring, er alle faktorer som vil spille inn i forhold til bruk av CO2 fra biogass.

Sak til sak

Med mulighetene for CO2-lagring og PtX ser mange danske biogassaktører for tiden på et fremtidsperspektiv med scenarier omkring lagring og/eller PtX, hvor det er mye å hente ved å ta de riktige avgjørelsene. Men det er også en retning som åpner for flere spor, scenarier og timing.

Det er mange faktorer for den enkelte biogassprodusent når det gjelder å ta de beste beslutningene i forhold til forretningsmodell og investeringer. Biogassprodusentene trenger en økonomisk oversikt over investeringer og avkastning for å kunne bestemme retningen. Ligningen inkluderer også blant annet lokalisering av biogassprodusenten i forhold til eksisterende infrastruktur, produsentens nåværende og anslåtte kapasitet og en gitt investering sett i det lyset, kombinert med en kikk på scenarier for strømprising. Sistnevnte, prisene på strøm, er svært varierende, men ved hjelp av ulike simuleringer er det mulig å zoome inn på CapEx og OpEx, som kan gi biogassprodusenter nødvendig oversikt for å ta de mest lønnsomme beslutningene.

Bildene viser simulering av metanolproduksjon på bakgrunn av et biogassanleggs produksjon av CO2. I simulering kan verdiene justeres og på den bakgrunn kan potensialer for flere scenarier anslås. Tallene fra slike simuleringer kombinert med CapEx og OpEx over tid, som kan være 10 år eller mer, gir biogassleverandøren en klar oversikt for å kunne ta beslutninger om investeringer og veier å gå i forhold til driftskapasitet.

 

Sindal biogass i Nordjylland er et eksempel på en dansk biogassaktør som for tiden ser på mulighetene for å bruke CO2 fra biogassproduksjon til e-metan eller metanol. Sindal Biogass håndterer ca. 200.000 tonn biomasse per år, og produserer rundt 20 millioner kubikkmeter biogass. På et felt ved siden av det eksisterende biogassanlegget planlegger de å bygge PtX-anlegget, som skal fange CO2.

– Vi tror at fangst av CO2 på sikt kan utgjøre en betydelig del av vår virksomhet, i likhet med vår allerede eksisterende produksjon av biogass, sier Morten Glenthøj, forretningsutvikler for Sindal Biogass.

John Kjær – Leder for salg og forretningsutvikling Hydrogen Valley: «Skal vi lykkes med den grønne omstillingen er det helt essensielt at aktørene som skal drive utviklingen har tilgang til riktige data – både når det gjelder klima og økonomien. Dersom dette ikke skjer vil de ikke ha tilgang til kapitalen som trengs for å investere og Danmark går glipp av muligheten til å bli et foregangsland, på samme måte som vi har gjort med vind.»

Innlegget er tidligere publisert hos Energy Supply. 

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Omsetningskrav for resirkulert fosfor – en interessant mulighet

Øyvind Birkeland, BIR Voss Hardanger AS
Jens Måge, Avfall Norge
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.