Bransjestemmer
Forretningsutvikler Gunnar Helmen i Gasum. Foto: Gasum.

Produksjon av norsk biogass

Landbruket skal redusere sine utslipp. Bonden kan «låne» bort sin kumøkk til et biogassanlegg og få tilpasset biogjødsel tilbake. Biogjødsel erstatter fossil gjødsel. Biogass erstatter diesel i langtransporten. Landbruket blir grønnere og transporten blir grønnere.

Transportørene ønsker biogass (el-trailere er langt frem), fyllestasjonene kommer gradvis på plass, men starthjelpen fra staten trekker ut og vi kan i verste fall bli nødt til å importere biogass for å dekke øket etterspørsel.

Nye verdikjeder har behov for tydelige politiske signaler, nødvendig forutsigbarhet… og litt drahjelp.

Biogassbransjen ser til Enova for å få starthjelp. Mange biogassanlegg ønsker å benytte husdyrgjødsel som råvare til biogassproduksjon. Utfordringen med gjødsel er at den er lite «potent» når man ønsker mest mulig energiproduksjon. Husdyrgjødsel via biogass tilbake til jordbruket er en klimamessig kjempegod løsning. Problemet er at Enova evaluerer biogassprosjekter i forhold til energiproduksjon per støttekrone, og på innovasjon, mens klimagevinst per støttekrone ikke vurderes.

Nå har Enova mottatt 10 nye søknader om hjelp til å etablere biogassfabrikker. På vegne av bransjen må jeg tilstå at jeg er smått skeptisk til hva vi kan forvente at staten (Enova) bidrar med for å utløse ny norsk produksjon. Ambisjonen i Enova ser ut til å være «null» starthjelp til biogass så fort som mulig. Dette, kombinert med kortsiktige og uforutsigbare rammevilkår, kan være med å kvele tilveksten i en bransje som bidrar til sirkulær økonomi og som gjør avfall til energi. Biogass kan bidra mer for klimaet i det kommende tiår enn de fleste «ineffektive og tekno-fancy» løsningene som våre politikere liker å snakke om.

Bransjen opplever at uttalte politiske ambisjoner ikke er harmonisert med byråkrati og virkemiddelapparat. Dette skjer altså samtidig som AS Norge henger langt etter sine fornybarmålsetninger og samtidig som våre naboer gir «full gass» og løfter frem biogass som del av løsningen i sine respektive land.

Ti anlegg søker Enova-støtte

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.