Nyheter
Jan Liebetrau leder Task 37, et internasjonalt forskningssamarbeid om biogass. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Nordic Biogas Conference:

Et globalt nettverk for biogassforskning

Task 37 «Energy from biogas» er en internasjonal arbeidsgruppe innen IEA Bioenergy.

Linköping (Biogassbransjen.no): IEA Bionergy ble grunnlagt i 1978, og er et såkalt teknisk samarbeidsprogram innen rammeverket til IEA – Det internasjonale energibyrået.

Målet til IEA Bioenergy er å fungere som et uavhengig samarbeidsforum for å legge frem klar, bekreftet informasjon om bioenergi. Målgruppen er interessenter i sektoren, inkludert politikere, samt teknologer og akademia.

– Vi diskuterer og gir informasjon om teknologisk utvikling, samt politiske og regulatoriske rammevilkår. Task 37 adresserer hele verdikjeden for biogass fra innsamlingen av råvarer til oppgradering, bruk av biorest og bærekraft i prosesskjeden, sier Jan Liebetrau til Biogassbransjen.no.

Han har ledet gruppen siden 2022, og er tilstede under Nordic Biogas Conference i Linköping denne uken.

Liebetrau er forskningsleder ved Rytec GmbH, et tysk ingeniørselskap.

Fri forskning

Publikasjoner, rapporter, studier og nyhetsbrev fra gruppen er fritt tilgjengelige på https://task37.ieabioenergy.com/. De publiseres på engelsk.

Gruppen organiserer også workshop og webinarer. Det er 16 medlemsland fra Kina til Brasil, de fleste er europeiske land.

Det er ikke kun forskere med i gruppen, men også offisielle representanter og folk tilknyttet industrien. De nordiske landene er godt representert i Task 37, med Danmark, Finland, Norge og Sverige som medlemmer, forklarer Liebetrau. NORSUS-forsker Kari-Anne Lyng er den norske representanten i gruppen.

Kari-Anne fortsetter å være den norske stemmen i det internasjonale biogassnettverket

Flere temaer

Gruppens arbeid er inndelt i treårsperioder med visse hovedemner i hver. En ny treårsperiode startet i 2022, hvor gruppen vil ta for seg blant annet:

  • Klimanytten ved biogass
  • Optimering av bruk av gjødsel
  • Avkarbonisering av næringsmiddelindustrien
  • Energi og drivstoff fra fornybare gasser
  • Reduksjon av metanutslipp ved biogassystemer og deponier

– Vi ble invitert til Nordic Biogas Conference for å presentere gruppen og noe av arbeidet vi gjør. Vi har samtidig vårt Task-møte i Linköping, der deltakerne vil diskutere arbeidsplanen, og planlegge kommende aktiviteter. Når vi er til stede ved nasjonale og lokale begivenheter er vårt mål å lære fra landene vi besøker og utveksle informasjon. I beste fall gir vi også noe tilbake, ved å se på nasjonal utvikling fra et internasjonalt perspektiv, sier Liebetrau.

– Hvordan ser du på situasjonen for biogass i Europa i dag?

– Vi har en stor sektor med en svært sammensatt status og forhold i Europa. Noen land diskuterer hvordan man skal vedlikeholde og drive videre store, eksisterende sektorer. Andre har en lovende utvikling i gang, og i noen land skjer det lite. Med den rådende energikrisen endres kostnadsbildet og tilgangen på energibærere generelt enormt. Jeg håper at fordelene ved lokal fornybar energitilgang generelt, og biogass og biometan spesielt, som kontrollerbare kostnader, lokal tilgang og de varierte anvendelsesområdene vil bli mer relevant for beslutningstakere i fremtiden. Mitt håp er at den nåværende situasjonen, så dårlig som den enn er, vil gi en læringskurve for den fremtidige utviklingen vi trenger for å nå nullutslippssamfunnet.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.