Nyheter
Gassen som produseres på Island er i all hovedsak deponigass fra Sorpas anlegg. Foto: Sorpa.

Nordic Biogas Conference:

Økt industriell interesse for biogass på Island

Island har i dag kun to biogassprodusenter, men disse ser en økende interesse for produktet, ikke minst til industrielle formål.

Gunnar Dofri Ólafsson er kommunikasjonssjef ved Sorpa, Islands største avfallsselskap og landets største biogassprodusent. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Linköping (Biogassbransjen.no): Gunnar Dofri Ólafsson er kommunikasjonssjef ved Sorpa, Islands største avfallsselskap og landets største biogassprodusent. Han er også direktør for Metan ehf, et datterselskap som står for salget av biogass. Han deltar denne uken på Nordic Biogas Conference i Linköping.

Ólafsson har vært i Sorpa siden 2020. Han leder også forretningsutvikling med vekt på biometan, samt kommunikasjon med kunder og interessenter.

Gassen som produseres på Island er i all hovedsak deponigass fra Sorpas anlegg. Her produseres omkring 2 millioner kubikkmeter metan årlig, men dette skal dobles over de nærmeste to årene. Det er også en mindre produsent nord i landet, Norðurorka, som produserer 250.000 kubikkmeter.

Frem til 2020 produserte Sorpa kun deponigass, men siden 2020 har de hatt behandlingsanlegget Gaja, som også behandler matavfall.

Dekker 240.000 innbyggere

Sorpa er et kommunalt avfallsselskap, som dekker Reykjavik og kommuner i nærheten, et område med omkring 240.000 innbyggere. Den totale befolkningen på Island er 365.000.

Sorpa har vært en partner for Nordic Biogas Conference i flere år, og konferansen ble i 2014 avholdt på Island.

– Sorpa er medarrangør for konferansen, og vi vil gjerne utvide vår horisont når det gjelder produksjon av biogass og den nyeste teknologien, sier Ólafsson.

Biogass har et slags comeback på Island. Tidligere ble den mest brukt til drivstoff i personbiler, og noe til bussflåten. Nå går kontraktene mer til industri, blant annet asfaltproduksjon og produksjon av kaffe, forteller han.

– Markedet later til å bevege seg vekk fra personbiler, der el tar over. Island er svært rikt på ren strøm og geotermisk energi, og siden vi ikke er koblet til det europeiske strømnettet rammer ikke energikrisen oss, sier Ólafsson.

– Å skifte personbiler over på el gir god mening, men for busser, lastebiler og industrien vil det ikke være tilstrekkelig, og min følelse er at hydrogen ikke vil være en energikilde på minst et tiår, selv om den kan få en rolle å spille i oppgradering av biogass.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Frem til 2020 produserte Sorpa kun deponigass, men siden 2020 har de hatt behandlingsanlegget Gaja, som også behandler matavfall. Foto: Sorpa.

Venter skjerpede krav

Det er også ventet lovendringer på Island som gir økt interesse for å bygge biogassanlegg utenfor Sorpas nedslagsfelt, særlig i forbindelse med oppdrett, som produserer mye bioavfall og har et stort klimaavtrykk.

Det er ventet skjerpede krav mot deponering av biologisk avfall fra 2025, som gjør at Sorpa må finne alternative måter å behandle dette.

– Man har også sett nøye på bruk av avløpsslam til produksjon av biogass, men det vil ikke passe inn i vår prosess på Gaja, fordi det her også produseres kompost som må ha en viss kvalitet.

Mesteparten av drivstoffet går til oljeselskap, som selger det videre.

Naturgass brukes ikke på Island, forteller Ólafsson. Oppvarming er i hovedsak fra geotermiske kilder, dernest fra el og litt fra olje. Det er ingen infrastruktur for transport av biogass bortsett fra mobile lagringsenheter.

 

 

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.