Bransjestemmer
Dyrking av mikroalgene i renkultur i plastikkbager ved forskningsstasjonen på Solbergstrand. Foto: Luka Supraha.

ALGECO – Bruk av mikroalger til å øke biogassproduksjonen ved VEAS avløpsrenseanlegg

ALGECO er et forskningsprosjekt der hovedidéen er å bruke mikroalger til å redusere utslippene av næringssalter fra avløpsrenseanlegget Veas for deretter å bruke den produserte algebiomassen som råvare for ulike produkter nedstrøms.

Christian Vogelsang, seniorforsker ved Norsk institutt for vannforskning.

Ett av disse produktene er biogass ved samråtning med renseanleggets vanlige avløpsslam, der prosjektet skal se på hva slags forbehandling av algebiomassen og blandingsforhold med avløpsslam som vil gi best resultat. Det skal også gjøres forsøk med algebiomassen som gjødsel og jordforbedringsmiddel i hagebruk for å undersøke om vår hypotese om at dette vil ha positiv effekt både på jordkvaliteten og på plantehelsen og -veksten stemmer. Det vil gjøres tester både med algebiomassen direkte, som biorest etter anaerob utråtning og som biokull etter pyrolyse (oksygen-begrenset avbrenning ved 430-750°C).

Før vi får kommet i gang med disse forsøkene må vi produsere en egnet algebiomasse. Vi ønsker å ende opp med en robust polykultur av ulike mikroalger som vokser godt på og effektivt tar opp næringsstoffene som tilføres dem i avløpet under de daglige og sesongmessige variable forholdene som kan forventes. Siden kostnadene til høsting av algebiomassen ofte er påvist å være et hindre for storskala utnyttelse, ønsker vi også å ha en polykulturen som lett lar seg skille fra vannet ved

slutten av dyrkingsperioden. I de innledende forsøkene for å plukke ut de beste mikroalgekandidatene til polykulturen valgte vi derfor ut 48 ulike filamentære algestammer fra de mer enn 1700 stammene i Nordens største algekultursamling (The Norwegian Culture Collection of Algae; NORCCA).

Under mikroskopet: Stjerne-formede Stigeoclonium and filamenter av Oedogonium og Zygnema utgjør hovedmengden av algebiomassen til polykulturen ved dyrking ved 16°C. Foto: Luka Supraha.

Etter en møysommelig utvelgelsesprosess endte vi opp med fire stammer som nå testes videre som polykultur, både i liten skala på laboratoriet og i pilotskala på NIVAs forskningsstasjon på Solbergstrand.

Prosjektet foregår i perioden 2021-2025 og er et samarbeid mellom en rekke norske forskningsinstitusjoner (NIVA, Sintef Energi, NMBU, UiA, UiO, NIBIO), én produktutvikler (Bioskiva AS) og Veas Selvkost as som problemeier og sluttbruker. Les mer om prosjektet og hva som skjer videre på prosjektets hjemmeside https://www.alg.eco/!

Dyrking av mikroalgene i renkultur i plastikkbager ved forskningsstasjonen på Solbergstrand. Foto: Luka Supraha.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Omsetningskrav for resirkulert fosfor – en interessant mulighet

Øyvind Birkeland, BIR Voss Hardanger AS
Jens Måge, Avfall Norge
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.