Bransjestemmer
Fra kommende årsskifte risikerer Greve Biogass og Den Magiske Fabrikken i Tønsberg å miste store deler av sin råvaretilgang. Foto: Greve Biogass. 

Ulike konkurransevilkår truer norsk biogassindustri

Norsk biogassindustri står overfor dårligere rammebetingelser enn konkurrenter i Danmark og Sverige. Det gir utfordringer i anbudskonkurranser.

Allerede fra kommende årsskifte risikerer Greve Biogass og Den Magiske Fabrikken i Tønsberg å miste store deler av sin råvaretilgang, herunder kildesortert matavfall fra deler av Østlandet. I motsetning til norske anlegg får konkurrerende biogassanlegg i Danmark og Sverige produksjonsstøtte. Biologiske avfallsressurser vil kunne bli transportert ut av landet. En viktig sirkulær industri som er i vekst settes tilbake. Arbeidsplasser trues.

Når behandlingen av norsk matavfall settes ut på anbud er pris viktig for hvor avfallet ender. Greve Biogass ber om at norske myndigheter iverksetter snarlige tiltak som sikrer at norsk biogassindustri kan konkurrere på like vilkår som danske og svenske biogassanlegg.

Tilgang på viktige råvarer er en forutsetning for optimal utvikling av biogassnæringen i Norge. Ulike konkurransevilkår i Norden medfører trussel for norske arbeidsplasser. Videre bidrar det til redusert kompetansebygging og teknologiutvikling. Hvis avfall fraktes ut av landet er det negativt både for utvikling av sirkulære produkter i Norge og for utslippsreduksjon i norsk transport- og landbrukssektor.

Landbruket vil rammes hardt, da blant annet målsetting om økt og høy andel husdyrgjødsel til biogassproduksjon vil settes kraftig tilbake. Infrastruktur for biogass som i dag bygges opp og satsing på transport på klimavennlig biogass vil svekkes. Lav biogassproduksjon grunnet frafall av råvarer vil ramme næringen merkbart.

Den Magiske Fabrikken i Tønsberg gjenvinner matavfall fra 1,2 millioner innbyggere i østlandsområdet samt husdyrgjødsel fra landbruket. Den Magiske Fabrikken, som er et rent industrielt biogassanlegg, er utviklet ved å vinne konkurranser i det åpne markedet. Gjennom Lindum, som drifter anlegget, og Greve Biogass har man sikret at lokale avfallsråvarer har blitt behandlet lokalt. Det har gitt høyest mulig klimanytte og ressursutnyttelse.

Når konkurrenter i Danmark og Sverige grunnet offentlige støttetiltak har bedre konkurransevilkår enn norske bedrifter, svekkes den norske konkurranseevnen. Like rammebetingelser vil gi rettferdig konkurranse og være en viktig premiss for utvikling av norsk biogassindustri.

Greve Biogass tok opp saken i brev til representanter fra Regjeringen i midten av juni.

– Risikerer skarp konkurranse fra svensk og dansk biogass

Energimeldingen: – Håper nå på et løft for biogassatsingen

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Vi må slutte å importere biodrivstoff. Det må vi lage selv

Pia Farstad von Hall, Biogass Norge
Nasrin Naimy, Biogass Norge

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.