Nyheter
Generalsekretær i European Biogas Association Giulia Laura Cancian. Foto: EBA.

Sommerintervjuet:

Biogassproduksjonen i Europa skal opp: Trenger langsiktighet

EU har innsett at forsyningssikkerhet og uavhengighet fra russisk gass er viktigere enn noen gang. Her kan biogass bidra sterkt, mener generalsekretæren i EBA.

Navn: Giulia Laura Cancian.

Stilling: Generalsekretær European Biogas Association.

– Hva har vært din hovedinteresse i biogassektoren dette semesteret?
– Med de geopolitiske krisene har EU innsett at forsyningssikkerhet er viktigere enn noen gang. I mars lanserte Europakommisjonen en plan kalt REPowerEU, som maner til en kraftig oppskalering av produksjonen av biometan og andre fornybare energikilder, for å kutte EUs avhengighet av russisk fossilt drivstoff, særlig gass. I mai publiserte Europakommisjonen en handlingsplan for biometan, og identifiserte behovet for å starte et industrielt partnerskap for biometan for å oppskalere produksjonen i tide. De siste månedene har vi jobbet for å identifisere flaskehalser og barrierer for utvidelsen av sektoren, og vi har vært i kontakt med politikere for å sikre at målet om 35 milliarder kubikkmeter biogassproduksjon i EU innen 2030 ledsages av nødvendig lovverk.

– Hva blir de viktigste temaene for biogassbransjen det kommende halvåret?
– Biogassbransjen vil være tett involvert i utviklingen av et partnerskap for biometan, som skal bringe verdikjeden for biometan sammen, fra produksjon til sluttbruk, myndigheter og sivilsamfunnet. Europaparlamentet og Det europeiske råd er nå i ferd med å sluttføre forhandlingene om Fit for 55-pakken, inkludert lovgivning for klima og energi. Ikke bare blir målene for fornybart, energieffektivitet og utslipp revidert, men også reglene for bærekraft, som er avgjørende for at biogass skal telle som fornybart og få offentlig støtte.

– Hva  bør biogassbransjen kreve av politikerne?
– Først og fremst sammenheng, planlegging og langsiktig perspektiv. Med så mange nye regelverk på samme tid må vi sørge for at puslespillbrikkene passer sammen. Med et ambisiøst mål om å øke produksjonen av biometan er det avgjørende å planlegge milepæler og å gripe inn for å fjerne hindringer og sikre at det indre markedet virker på sitt beste.

– Hva skal du gjøre i sommer?
– Jobbmessig vil jeg bruke den roligere måneden til å forberede den siste fasen av påvirkningsarbeid på mange forskjellige områder (Fornybardirektivet, CO2-standarder, AFIR og gasspakken). På ferieområdet vil jeg besøke familien min i Sardinia og benytte anledningen til lange turer og å snorkle med mine barn.

– Hva liker du å spise om sommeren?
– Rikelig med frukt og grønt-salater og fersk fisk, særlig når jeg er hjemme i Italia på ferie.

Relaterte saker
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Eksport av fiskeensilasje: Mattilsynet svarer

Mette Kristin Lorentzen, Mattilsynet
Monica Wear Stubberud, Mattilsynet

Konkrete målsetninger for biogass

Gunnar Helmen, Gasum
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere