Bransjestemmer

Vi kommer til å trenge mye hydrogen…

… dersom vi skal lage syntetiske drivstoff som ammoniakk og fornybar metan.

Det er flere måter å lage hydrogen på. Det som oftest diskuteres er fornybart hydrogen som er produsert med fornybar elkraft, og hydrogen som er produsert fra naturgass med – eller uten – karbonfangst og lagring.

Noen ganger dukker det opp forslag om å produsere fornybart hydrogen fra biogass. Det synes vi er en svært dårlig ide.

Biogass er en høyverdig energibærer med høy energitetthet og en rekke bruksområder. Biogass er etterspurt i markedet og kan distribueres i samme infrastruktur som naturgass.

Biogass vil bli en viktig del av løsningen for tungtransporten. Batterier, som ofte blir pekt på som alternativ til diesel kan verken tilby tilstrekkelig kjørelengde eller nødvendig kvalitet ved lave temperaturer. Carbon Limit har i en rapport til Miljødirektoratet anslått potensialet for biogassproduksjon i Norge til 2,5 – 3 TWh, bransjen mener selv at 10 TWh er realistisk. Dersom vi forutsetter at vi bruker 3 TWh biogass til tungtransporten har vi potensial til å redusere klimagassutslipp med nesten 1 million tonn CO2. Det er omtrent det dobbelte av klimagevinsten fra en halv million el-biler. Biogass er svært lønnsom og effektiv klimaløsning for transport.

Å redusere verdien av biogassen for å lage et produkt som er mindre anvendelig virker da – for å si det forsiktig – lite smart. Dessuten gir reformering av biogass til hydrogen et svært stort energitap (sløsing). I dag tapes 30 – 40 % av energien i prosessen.

Det vil kunne bli behov for store mengder hydrogen i det grønne skiftet, men å bruke penger på å ødelegge et høyverdig produkt som biogass for å lage hydrogen er helt meningsløst.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.