Leder
Alder bør ikke være en hindring i arbeidsmarkedet. Foto: Michael Kappel/ Flickr (CC BY-NC 2.0)

Resirkuler mennesker!

–Vi får ikke tak i arbeidskraft. -Det er umulig å få tak i folk. – Vi må øke lønnstilbudene for å få rekruttert medarbeidere. Dette er utsagn vi har snappet opp fra ulike virksomheter siste uke. Kanskje på tide å pusse støv av Astrid Nøklebye Heibergs eldreutredning fra 2015?

Løsningen på kapasitetsutfordringen i arbeidslivet er kanskje enklere enn vi tror. Hvis vi er kreative og litt utradisjonelle. Utnytt utkantene av arbeidsmarkedet. Her ligger det store ressurser. Og ikke er de lønnsdrivende heller.

Astrid Nøklebye-Heiberg ble utpekt som statssekretær i 2013 i Helse og omsorgsdepartementet. Oppgaven hennes var å lage en eldrestrategi, som regjeringen la frem i 2015. Hun var – som tidenes eldste statssekretær og senere stortingsrepresentant – dokumentasjonen på sine egne påstander om at eldre kunne være produktive og ha samfunnsnytte.

I dag er det underskudd på arbeidskraft. Bedriftene byr over hverandre i konkurransen om arbeidskraften og dette fører til at kostnadsnivået øker. Samtidig sitter mange av «Vi over 60» og folk som av ulike årsaker har endt opp på arbeidslivets sidelinje, klare til å hoppe inn.

Dette er arbeidstagere som ikke er lønnsdrivende, men som kan ha motivasjon og engasjement langt større enn en yngre «spiller» eller en som har vært vant til å være «fast på laget» for å bruke ballterminologien.

Vi oppfordrer derfor til at man innfører en fraksjon til som skal resirkuleres – arbeidskraft!

La ikke en som vil og kan bidra bli sittende på sidelinjen – lag et prosjekt og oppfordre eldre og folk med hull i CV`n til å søke.

Sannsynligvis er ikke grått hår og stive skritt ekskluderende når du skal handle hvite- eller brunevarer – eller ny bil for den saks skyld. Og kanskje har en 60 åring noe mer troverdighet på visning av bolig enn en glattsleiket smart-ass på 27?

På gjenbruksstasjonen, i butikken – over alt hvor det er kundekontakt – kan god motivasjon og arbeidsglede være like salgs- og servicefremmende som alder.

Kort sagt – tenk sirkulær økonomi og resirkuler mennesker!

Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.