Nyheter
Forretningsutvikler i Gasum, Jogeir Munkeby, presenterte «Barrierer og løsninger for biogassinfrastruktur» på Biogass Oslofjords konferanse onsdag. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

Fossilfrie løsninger i transportkorridorer:

– Fremtiden skygger for nåtiden

Myndighetene kan ikke bare se til hydrogen for å løse klimautfordringene, mener forretningsutvikler for trafikk i Gasum, Jogeir Munkeby.

Forretningsutvikler for biogass i Gasum, Jogeir Munkeby. Foto: Ole Peder Giæver/Biogassbransjen.no.

TØNSBERG (Biogassbransjen.no): Under seminaret Fossilfrie løsninger i transportkorridorer onsdag holdt Jogeir Munkeby fra Gasum innlegg om «Barrierer og løsninger for biogassinfrastruktur». Her listet han opp fire punkter som står i veien for en utrulling:

  • Myndighetene mangler en strategi for biogass.
  • Fremtidens teknologiske løsninger som for eksempel hydrogen skygger for de vi har i dag (biogass).
  • Lønnsomhet koblet mot incentivordninger.
  • Ting går for sakte.

«Myndighetene mangler en strategi for biogass»

Gasum er et nordisk energifirma, og har investert mye i biogass både i Sverige, Finland og Norge.

– Vi har investert desidert mest i Sverige, mens Norge ligger langt bak. Hvorfor er det sånn? I Norge mangler vi en strategi fra myndighetene på biogass. Rammevilkårene er veldig uforutsigbare sammenlignet med Sverige og Finland, sier Munkeby til Biogassbransjen.no.

– Biogass må komme mer frem som en løsning på både kortere og lengre sikt for å kutte utslipp i tungtransportmarkedet. Vi vil ha organisk avfall også etter 2050.

– Så kommer selvsagt likestilling med el og hydrogen på bompenger. En periode bør biogass kanskje til og med favoriseres fremfor andre teknologier som ikke er tilgjengelige, for å kutte utslipp i tung langtransport raskere. Bompengefritak må innføres nå, bransjen har en løsning på kontrollordning. Bransjen må få tillit til at dette vil fungere.

– Trenger en helhetlig plan for lade- og fylleinfrastruktur

«Fremtiden skygger for nåtiden»

– Alle er enige om at vi skal ha alle de fornybare energiformene fremover; el, hydrogen, biogass, vindkraft og sol. Men det blir veldig mye snakket om hydrogen som fremtidens løsning, det skygger for at vi i dag og de siste tiårene har hatt biogass. Biogass blir ikke snakket om, og det er et fantastisk produkt, kanskje det eneste som kan gi negative utslipp, sier Munkeby.

– Det finnes ikke en strategi, og fremtiden skygger for nåtiden. Vi må løse klimautfordringene frem mot 2030, da nytter det ikke å snakke om energiformer som først kommer etter dette.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Gasums fyllestasjon på Heggstadmoen sør for Trondheim sentrum er den nordligste i landet for flytende biogass. Foto: Gasum.

«Lønnsomhet koblet mot incentivordninger»

– I tillegg er lønnsomhet en barriere, og da er vi på incentiver. Det er en stor uforutsigbarhet i støtteregimet, for eksempel mot biler - selv om det nå kanskje har blitt bedre. Skulle man fått fortgang i det burde man kanskje fått støtte til hele bilen. Vi tror at usikkerheten rundt infrastruktur også er et poeng, selv om det nå er søkt om mange fyllestasjoner i forkant av Enovas frist 15. februar. Spørsmålet er om det kommer nok biler, sier Munkeby.

– Grønne anbud er positivt, men biogass bør kanskje vektes bedre enn i dag.

Se Biogass Oslofjords seminar

«Ting går for sakte»

– Siste barriere er at det går for sakte. Vi har sagt at det bør være 25 stasjoner for flytende gass innen 2025. Hvis ikke bransjen klarer det vil det være store områder i Norge som ikke er dekket, det skaper usikkerhet.

– Vi i Gasum har fra 2018 til 2021 bare fått opp to LBG-stasjoner i Norge, og skal bygge to i 2022. Ting må gjøres litt enklere og litt raskere. Alle døgnhvileplasser som bygges bør se på løsninger for biogass, og tilrettelegge areal slik for eksempel Oslo kommune har gjort på Ryen der Gasum skal bygge en fyllestasjon for komprimert biogass.

– Biogass er ikke pilot lenger, det er utrulling vi trenger

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.