Leder

Kjære Ellen Hambro – hva skal vi gjøre spør markedsaktørene?

Biogassbransjen er ikke gammel, men den er innovativ. Nå er det flere bedriftsledere som føler at innovasjonslyst og idealisme ikke er tilstrekkelig for å motivere arbeide i det de kaller motbakke fra myndighetenes side.

Hvorfor skal det være slik at vi både må slepe politiske myndigheter og byråkrater  etter oss som vedlass i motbakke, samtidig som vi skal utvikle markedet, sier en ledene bedriftsleder til oss.

Derfor denne lederkommentaren direkte til deg, Ellen Hambro, fordi vi tror du kan gi svar på tiltale:

  • Stor treghet hos Statsforvalterne. De får ikke utstedt nye tillatelser. Er det kapasitet, kompetanse eller organisering? Dette spørsmålet har vi fått fra flere og møtte oss første gang da vi ble presentert for problemene med «rankene i Haugesund» og senere flere ganger. For Miljødirektoratet skal vel være tilsyn for Statsforvalterne og da må vel dere sørge for effektiv saksbehandling der?
  • «Mangler Miljødirektoratet tilstrekkelig med ressurser», er neste spørsmål. Og har Miljødirektoratet nok fagkompetanse? Spørsmålene eksemplifiseres med lokale eksempler, der markedsaktørerer mener de taper penger på treg saksbehandling.

Konsekvensene av disse to utfordringene er at vi ikke får gjennomført tiltak for å nå de overordnede målene, sier markedsaktørene til Biogassbransjen.no.

De opplever også at det stilles strenge krav til husholdningsavfall med sortering og gjenvinning mens næringsavfall i mindre grad har slike krav.

Dette medfører at det må investeres i anlegg for behandling av husholdningsavfall. Slike investeringer vil belaste husholdningene i tillegg til økte gebyrer for vann og avløp og nå også strøm.

Det kan da ikke være slik at eksempelvis biogassaktørene skal nå målene om reduksjon av utslipp av klimaskadelige gasser og økt ressursgjenvinning kun ved å fokusere på husholdningsavfallet, som kun utgjør under 20 % av den totale avfallsmengden, spør de som behandler dette avfallet.

Her må man i langt større grad tenke avfall totalt, sier aktørene vi daglig snakker med.

Derfor, Ellen Hambro, gi svar på tiltale – og vi har allerede snakket med politikerne. De peker på Miljødirektoratet. Da må vi spørre deg. Imøteser snarlig svar – som det het i brevveksling før….

LES ELLEN HAMBROS TILSVAR HER

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.