Biogasskonferansen 2022:
– Markedet for grønn tungtransport må pleies hvis veksten skal fortsette
Tirsdag formiddag er Biogasskonferansen 2022 i gang. Administrerende direktør i Biokraft, Håvard Wollan, åpnet ballet med et innlegg titulert «Vokser bransjen raskt nok?», som også er tema for konferansen.
Clarion Hotel Oslo (Biogassbransjen.no): – Vekstdriveren for LBG-markedet i Europa er grønn tungtransport, og dette markedet må pleies dersom veksten skal fortsette. Veksten må ikke tas for gitt, og det er opp til biogassbransjen selv om vi klarer å levere vekst i tilbudet som holder tritt med veksten i etterspørselen, sier Wollan til Biogassbransjen.no.
Det er per i dag noen tusener lastebiler i Europa som går på flytende gassdrivstoff, altså flytende biogass (LBG) eller flytende naturgass (LNG). Dette antallet er i svært sterk vekst og forventes å passere 100.000 lastebiler før 2030 (NGVA spår 280.000 lastebiler per 2030).
– LNG har fungert som garantist for drivstofftilgjengelighet, men vi må samtidig gjøre alt det vi kan for å øke produksjons- og leverings-kapasiteten av LBG, sier Wollan.
– I klimasammenheng er LNG bedre enn autodiesel, men LBG er klimanøytral og enda mye bedre.
Av flere årsaker, blant annet krig/konflikt, er LNG-prisen svært høy, faktisk tidvis høyere enn LBG-prisen.
– Dersom de høye LNG-prisene vedvarer, samtidig som vi ikke lykkes i å tilføre mer LBG, så representerer dette en trussel mot videre vekst i markedet fordi gassdrivstoff blir for dyrt sammenliknet med andre energibærere, sier Wollan.
LES OGSÅ: Biogasskonferansen 2022: – En viktig møtearena
Skogn II og III
Biokraft er godt over halvveis i byggingen av LBG-fabrikken Skogn II, hvor første LBG skal produseres og leveres i 3. kvartal 2022.
– Samtidig håper vi å være i gang med LBG fabrikkprosjektet Skogn III i løpet av året, blant annet avhengig av Enova-tilskudd, sier Wollan.
– Men vi skal være forsiktige med å bli for fornøyde med oss selv. Vi er veldig bevisste på at vi også må fortsette å gi bidrag til at veksten i tilbudet av LBG holder tritt med veksten i etterspørselen.
Ønsker norsk vekst
– Selv om vi er en del av et konsern som skal vokse både i og utenfor Skandinavia, så ønsker vi i Biokraft selvfølgelig at mye av denne veksten også kommer i Norge. Biogass er en viktig katalysator for mer sirkulærøkonomi, blant annet slått fast i forrige regjerings Klimaplan, noe som er ønsket, og det er først og fremst i industriell produksjon og i leverandørindustrien at verdiskaping og arbeidsplasser skapes når markeder vokser. Vi synes derfor at det er viktig med økt LBG-produksjon i Norge, og med en robust leverandørindustri i vekst, sier Wollan.
– Dette kommer ikke av seg selv, og det er nødvendig at regjeringen og Stortinget legger til rette for dette. I så måte vil jeg positivt understreke at vi ble imponert over hvor interessert finansministeren er i norsk biogass, noe som kom tydelig fram når han besøkte oss på Skogn for en drøy måned siden.
– Se til Sverige og Danmark
Wollan ønsker å se tydelige politiske grep:
– Sørg for at Enova ikke blir en flaskehals, men heller en akselerator i veksten i norsk biogassproduksjon. Altså: store nok budsjetter og en politisk bestilling om økt vekst i norsk biogassproduksjon!
– Se til våre nærmeste naboland og sørg for at investeringer i biogass i Norge er like attraktivt som investeringer i biogass i Danmark og i Sverige. Vi er i realiteten med i et Europa-mesterskap i industriell kapitalallokering, hvor de landene som best legger til rette for det vil ende opp på pallen. Her bør vi gjøre som vi nettopp gjorde det i Beijing 2022, sørge for å stå øverst på pallen flest ganger!
Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn
Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!