Nyheter

HELPDESK: Hvordan kan bioenergi avlaste strømnettet?

Bioenergiaktørene stiller klare krav til politikerne under ukens HELPDESK.

– I vinter så vi historisk høye strømpriser. Samfunnet skal elektrifiseres videre og vi har sammen ambisiøse klimamål vi må nå. Derfor mener vi det er liten tvil om at bioenergi skal bli med. Det er nødvendig om vi skal nå EUs mål om å kutte klimagassutslippene med 55 prosent innen 2030. Med mer kraft tilgjengelig til eksport kan vi igjen kutte i bruken av mindre fornybare ressurser.

Det sa daglig leder i Nobio, Henriette Vivestad under Bioenergidagene som foregikk 22. og 23. november.

Trenger et stortingsvedtak

Vivestad la frem bransjens egen politiske strategi. Her står det at bransjen trenger et stortingsvedtak om nytt mål for bioenergiproduksjon i Norge for 2030, samt jevn opptrapping av omsetningskravet for bærekraftig biodrivstoff, og innføring av  stabile støtteordninger.

Vivestad fortalte også at rammene for tilskudd til bærekraftig bioenergi fra Enova, Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd må økes.

Når det gjelder biogass vil Nobio at det innføres rammebetingelser for lønnsom drift av biogassanlegg og gjøres en utredning av skatterefusjon eller andre økonomiske insentiver som sikrer bærekraftig økonomisk driftsgrunnlag for bioenergianlegg

Hvordan legge til rette for bioenergi?

Bioenergiaktørene mener de spiller en viktig rolle i det grønne skiftet, men det er finnes også flere barrierer for at bransjen kan utvikle seg – dette var også tema for debatt.

Under konferansen tok Katharina Månumi Hordaland Bioenergi, samt politikerne i Energi- og miljøkomiteen; Ole André Myhrvold (Sp), Linda Monsen Merkesdal (Ap) og Ove Trellevik (H) til podiet for å diskutere: Hvordan kan bioenergi benyttes til å avlaste strømnettet og samtidig sikre næring og store brukere stabile og konkurransedyktige priser. Og ikke minst, hvordan kan politiske grep legge til rette for dette?

Ukens HELPDESK

Under debatten måtte politikerne svare for seg på følgende spørsmål:

  • Vil det komme en ny strategi for bioenergi?
  • Er det tilstrekkelig med hjelpemidler tilgjengelig for at bioenergi kan bidra i til omleggingen til et fornybart samfunn?
  • Kan bruk av bioenergi avlaste kraftnettet?
  • Hvordan skal man få til forutsigbare rammebetingelser?
  • Er det en god idé og sette ned el-avgiften i vintermånedene?
  • Villighet til å bruke skatte- og avgiftspolitikk til å gjøre bioenergi mer lønnsomt?

Debatten er også tema for denne ukens HELPDESK.

Til studio kommer kommer daglig leder i Nobio, Henriette Vivestad, som ledet debatten under Bioenergidagene. Hun vil fortelle om sine synspunkter på politikernes utsagn.

Relaterte saker
Relaterte artikler fra Small Step Media nettverket
Kommentarer

Bare innloggede medlemmer av AB Pluss kan legge inn kommentarer. Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Nyhetsbrev
Beklager, her gikk noe galt. Vennligst prøv igjen.
Takk for påmeldingen! Sjekk innboksen din for bekreftelse. Om du ikke ser en melding fra oss, sjekk søppelposten (husk å godkjenne avsender).

Få nyhetene rett i innboksen

Abonner på vårt gratis nyhetsbrev!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Eksport av fiskeensilasje: Mattilsynet svarer

Mette Kristin Lorentzen, Mattilsynet
Monica Wear Stubberud, Mattilsynet

Konkrete målsetninger for biogass

Gunnar Helmen, Gasum
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere