Bransjestemmer
Synnøve Bjørke, Adm. dir., ROAF IKS. Foto: Dinamo

Hva har avfall med klimakrisen å gjøre?

Mandag 9. august kom FNs klimapanel med en svært foruroligende rapport. Den røde varsellampen er skrudd på og rapporten konkluderer at klimaendringene er menneskeskapte. Vi i ROAF jobber med avfall, men hvordan henger dette sammen?

(Cnytt.no): Det siste året har vi sett bilder fra uttørkede vannreservoarer i California, ekstremflom i Tyskland og Belgia – og store skogbranner i Canada, Hellas og Tyrkia. Foreløpig ser det ut som om vi i Norge sitter relativt trygt, men det betyr ikke at vi lenger kan utsette kampen mot klimaendringene.

Rapporten påpeker at vi kommer til å oppleve enda mer ekstremvær i tiden fremover. Vannstanden kommer til å øke drastisk, polene smelter, havstrømmer endres og tørken øker. Klimaforskerne påpeker at netto nullutslipp av CO2 blir viktig for å kunne begrense og stabilisere klimaendringene fremover. Tiden er overmoden for å gjøre opp miljø- og forbruksstatus – og stake ut en langt bedre kurs.

Matavfall som alternativ til fossilt drivstoff

Det er nå hevet over enhver tvil at fossilt brennstoff er en klar bidragsyter til store klimagassutslipp. FN-rapporten er derfor klar i sin beskjed til verden om at vi må stoppe opp produksjonen av olje. Hver gang du legger matavfallet ditt i den grønne matavfallsposen bidrar du til et langt mer miljøvennlig alternativ enn bensin og diesel. ROAF sørger for at det blir laget biogass av matavfallet, og de fleste renovasjonsbilene våre i dag kjører på ditt matavfall. I tillegg går også størstedelen av den øvrige maskinparken vår på biodiesel og biogass. Vi ser også nå heldigvis at flere og flere aktører innen offentlig transport går samme vei – og velger biogass fremfor fossilt drivstoff. Vi skal ikke påstå at biogass i seg selv kan eliminere all bruk av diesel, men det er et mye mer miljøvennlig og høyaktuelt alternativ for mye av tungtrafikken.

Avfall er fremtidens råvare

Det er allerede stor knapphet på en rekke ressurser som verdens befolkning er avhengig av, og det burde skremme langt flere at jordens overforbruksdag ble passert den 29. juli i år. Trenden er at datoen kommer tidligere og tidligere hvert eneste år.

Mye avfall inneholder råvarer som det begynner å bli knapphet på. Ved å gjenvinne materialer tar vi vare på jordens ressurser. Vi forbruker for mye og vi må lære oss å oppgradere, gjenvinne og resirkulere ved å se på avfall som en viktig råvare i ny produksjon. Å gjenvinne avfallet lar seg gjøre når vi alle kildesorterer. Når du og din familie sorterer matavfall i grønn pose, plast i restavfall, papp og papir i egen beholder og leverer glass- og metallemballasje til et av våre returpunkter, så bidrar du til «det grønne skiftet».

7000 liter vann for produsere en jeans-bukse

Tekstilindustrien har fått gjennomgå de siste årene, særlig med tanke på at det kreves 7000 liter vann for å produsere én eneste olabukse. Det strider mot all fornuft når livsviktige vannressurser prioriteres til produksjon av billige klær. Så hva har dette med oss å gjøre?

Ved å redusere forbruk og være bevisst på hva man kjøper kan man påvirke store industrier. Da kan vi spare bruken av de knappe ressursene, og bidra til mindre klimagassutslipp fra industriene. Og ved å gjenvinne avfall sørger vi for å bruke de knappe ressursene om igjen, som er sirkulærøkonomi på sitt beste.

Solenergi og krav til strømleverandører

ROAF arbeider kontinuerlig med å minske vårt eget klimafotavtrykk. Derfor har vi blant annet etablert flere solcelleanlegg på området som forsyner oss med fornybar energi. Solenergi er den energikilden som gir minst fotavtrykk i naturen, fordi vi bruker energi som allerede er lokalt tilgjengelig.

94 % av ROAFs energibruk er fra fornybare energikilder, noe som også gjelder det øvrige strømbehovet vårt. På den måten stiller vi krav utover vår egen bransje, som gjør at vi som en stor og kommunal aktør presser frem miljøvennlige alternativer.

Bærekraftsmålene og hensynet til naturgrunnlaget og miljøet ligger til grunn for alt ROAF gjør og jobber for. Vi skal først og fremst ivareta og beskytte naturressursene våre, og forhindre forurensning til jord, luft og vann.

Vi oppfordrer med dette flere bedrifter på Romerike til å implementere FNs verdensmål for bærekraftig utvikling. Klimakrisen er reell, og det er nå vi må handle.

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.