Nyheter

HELPDESK: Hvordan ta i mot en ny spennende samarbeidspartner i gjenvinningsmarkedet

Avfall er langt fra bare søppel – stadig flere selskaper jobber for å utnytte disse ressursene og slik skape en mer sirkulær økonomi. Men hvordan går man frem som grønn avfallsaktør? Svaret får du under Helpdesk.

Som nok de fleste fikk med seg i fjor, viste den såkalte Gap-rapporten at den norske økonomien bare er 2,4 prosent sirkulær. Nordmenn forbruker enorme mengder med ressurser hvert år, og bare i 2019 ble over 12 millioner tonn levert til avfallsbehandling – en stor andel ble deponert eller gikk opp i røyk ved et forbrenningsanlegg.

Men stadig finner innovatører nye metoder å bruke avfallet vårt, blant annet til biogassproduksjon som har hatt en enorm økning i mengden avfall de mottar – drøyt 244 prosent økning fra 2012 til 2019.

SE TIDLIGERE SENDING HER: HELPDESK: Klær fra besvær til sirkulær

Nye krefter, nye ideer

Det er langt fra bare biogass som kan produseres fra det biologiske avfallet vårt. 19. mars i år ble selskapet Mycela, Norges første produsent av 100 prosent biologisk nedbrytbart mycelium-materiale, lansert.

Renée Isabel Bakkemo, Andrea Gamst og
Maria Helena Aaslund i Mycela. Foto: Ludvig Gundersen

– 2,4 prosent av ressursene blir til nye produkter, og det er latterlig lite. Du kan bruke sopp til å upcycle avfall og lage nye produkter av det, forteller direktør i Mycela, Renée Isabel Bakkemo.

Mycela utnytter mycelium, som er soppens rotsystem, til å omdanne avfall til å lage nye produkter. I dag jobber de med utvikling av produksjonen på deres hjemmesnekrede laboratorium på Økern, der de lager interiørprodukter som skåler, blomsterpotter og penneholdere, men Bakkemo sier at produksjonspotensialet er enormt.

– Ambisjonen er å erstatte de tradisjonelle materialene som har høyt miljøavtrykk, for det er enormt mye som kan lages i mycelium, istedenfor betong, metall og plast.

Det er lett å oppskalere teknologien, sier Bakkemo, men:

– Så kommer det til rammene, samarbeidspartnere, penger og nye lokaler.

SE TIDLIGERE SENDING HER: HELPDESK: Slik kan vi øke gjenbruken av datautstyr

Hvordan gå fra pilot til storskala

Administrerende direktør i Lindum Pål Smits. Foto: Lindum.

Det kan nemlig bli et svært omfattende arbeid å komme seg inn i avfallsbransjen som et nyoppstartet selskap – og dette er også tema for ukens sending av Helpdesk.

Med i ekspertpanelet har vi Jens Måge, fagrådgiver for bioavfall, tekstiler og biologisk behandling i Avfall Norge, og Pål Smits, administrerende direktør i Lindum, som vi gi sin innsikt i hvordan man som fersk aktør bør gå frem for å gå fra pilot til storskala.

Lindum er eid av Drammen kommune og er en av de fremste aktørene i landet innen behandling av ulike typer organisk avfall. I tillegg drifter de Den Magiske Fabrikken i Tønsberg som tar inn husdyrgjødsel og matavfall og gjør det om til biogass og gjødsel.

SE TIDLIGERE SENDING HER: HELPDESK: Bygg og anleggsbransjen under lupen

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Er biogassindustrien gode nok på sikkerhet?

Cecilie Drange, Sandcatch Solutions

Ikke rør biogassbilen min!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.