Leder
GRØNN HISTORIE: Biogassbransjen må fortelle hva biogass er.
Illustrasjonsfoto: Kalmar läns kollektivtrafik, Solør renovasjon IKS, Gasum, Fredrik Norum/Flickr

Å fortelle om klimaløsningen er like viktig som å fortelle om klimakrisen

LEDER: Biogassbransjen har en stor PR-jobb framfor seg. Ikke mange vet hva biogass er. Det har bidratt til protester når det skal bygges biogassanlegg.

Protestene starter allerede når biogassanleggene er på tegnebordet. Biogassbransjen.no har skrevet om at Renevos anlegg på Stord ble halvannet år forsinket som følge av klager fra naboer og miljøvernorganisasjoner. Om Ørsta-innbyggernes Facebook-gruppe mot det planlagt biogassanlegg på tettstedet. For kort tiden siden var det høringsrunde for bygging av Ductors anlegg på Sunndalsøra. Folk frykter lukt og eksplosjon.

– Jeg tror at tidlig informasjon hvor positive sider belyses, som god og sikker avfallshåndtering med klimanøytralt energiutbytte og arbeidsplasser, er nyttig, sa forsker Roald Aas ved Nibio i Biogassbransjen.no.

Her har bransjen bakpå. For de færreste vet hva biogass er. Mange forveksler biogass med biodrivstoff som HVO, altså et produkt som lages av blant annet landbruksprodukter og palmeolje. Mange har lest om det produktet og den lange transporten det drivstoffet har fra produksjonssteder i for eksempel Singapore.

Biogass har fantastiske egenskaper – om den produseres riktig – og biogass produseres etter alle klimakunstens regler i Norge. Vi løser et avfallsproblem. Vi lager en biorest som kan erstatte såkalt handelsgjødsel med et klimaminus i transporten fra fabrikk til bonde. Vi erstatter fossilt drivstoff. CO2-en kan utnyttes industrielt. Det er ikke en gang et kinderegg, slik som Biogassbransjen.nos kilder ofte forteller, men en verktøykasse som ikke bare bidrar til karbonnøytralitet, men til karbonnegativitet. Hvilke andre tilgjengelig drivstoff gjør det?

Den magiske fabrikken har langt på vei klart å fortelle historien. Men her må IKS-ene, nettverkene og miljøbevegelsen gjøre en PR-jobb. Foreldre og elever på skoler, politikere og selv deler av miljøbevegelsen trenger å få oppdatert kunnskap. Når vi nå implementerer EUs avfallsdirektiv og maritim sektor skriker etter miljøvennlig drivstoff, er det et sørgelig skue at biogassanlegg blir forsinket som følge av mangel på kunnskap.

Biogassprodusenter, spre kunnskapen i alle kanaler!  Bruk sosiale medier for det hva det er verdt, fortell de gode historiene om bonden som bruker matavfallet til å dyrke jord. Fortell om bussene som går på bananskall! Det å fortelle om løsningene er en like viktig som å spre kunnskap om klimakrisen.

LES OGSÅ: Folkeopprør mot biogassanlegg

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

– Dette er musikk i våre ører

Ingebjørg T. Wilhelmsen, Norsk Hydrogenforum

– Et godt utgangspunkt for klimakutt

Øivind Brevik, Samfunnsbedriftene
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.