Nyheter
saragassumtare
TARE-GASS: Hyperthermics tester nå om tare kan utvinnes til protein eller biogass.


Ulsteins-bedriften Hyperthermics henter inn 30 millioner

Tester ut teknologien på en plagsom tare i Mexico. 

Dette er Hyperthermics

Hyperthermics AS er et norsk bioteknologiselskap som utvikler og leverer anlegg som effektiviserer omdannelsen av organiske masser til biogass og proteinmasse. Selskapets bioteknologi er basert på bruk av ekstremofiler, hypertermofile biobakterier som lever i ekstreme omgivelser, som varme kilder nær undersjøiske vulkaner. Primære markeder er biogass-produsenter, og fiskeoppdrettere med lukkede og landbaserte anlegg. Hyperthermics AS har 11 ansatte, hovedkontor i Ulsteinvik i Norge og laboratorium med forskningsavdeling i Regensburg i Tyskland.

Biogassbransjen.no skrev tidligere i høst om Hyperthermics, et Ulstein-basert selskap som utvikler et bakteriekonsept til forbehandling i biogassanlegg.

Selskapet har nå inngått en intensjonsavtale om at Ultramar Energy Ltd legger inn 30 millioner kroner i tre fullskala biogass- og proteinanlegg.

– En svært viktig avtale for oss, sier administrerende direktør Erlend Haugsbø, i Hyperthermics AS i en pressemelding. – Vi møter stor interesse i markedet, men de første kundene ønsker en risikoavlastning og den har vi nå fått på plass med Ultramar Energy. Løsningen er delt eierskap inntil anleggene har bevist sin effektivitet og driftssikkerhet.

Selv om eieren Selvador Rivero er fra Mexico, er Ultramar Energy et britisk selskap som har bygget seg opp på fossil energi, og nå er på vei inn i grønn industri.

Skal løse tare som miljøproblem

Administrende direktør Erlend Haugsbø i Hyperthermics sier til Biogassbransjen.no at de jobber med flere prosjekter utenlands.

I Mexico skal Hyperthermics teknologi løse et problem.

Når Saragassumtare driver i land i Mexico og Karibia blir den liggende å råtne på strendene. Resultatet er utslipp av metangass, samtidig som taren er til sjenanse for befolkning og turister. Den mexicanske regjeringen opplyser på sitt nettsted at de i 2020 samlet inn 17.865 tonn tare, og taren har forøvrig også kommet til Norge.

– Vi skal teste algen på laboratoriet vårt i Regensburg i Tyskland, sier Haugsbø til Biogassbransjen.no.

Hyperthermics kan utvinne to linjer av substratet: Protein og  biogass, eller en kombinasjon av de to.

Proteinet kan brukes som fôrinnsats. En av utfordringene blir å skreddersy de nye anleggene for en råvare – taren – med sitt høye vanninnhold og saltgehalt. Det lar seg løse, men det krever mer energi til oppvarming. Fordelen er at man kan varme opp med noe av den biogassen som produseres. Cirka fem prosent av denne energien går med til å drive selve anlegget.

Når dette er testet, vil de inngå avtale om å bygge anleggene i Mexico.

HYPERTHERMICS: Slik kan et anlegg se ut.

Løser utfordringer i Mellom-Amerika

Haugsbø og Rivero ser muligheter i biogass. Mexicos storbyer har nemlig store forurensningsproblemer som følge av bruk av fossil energi som bensin, diesel og gass. Det samme gjelder flere av landene i Mellom-Amerika.

– Mindre avfall, økt matproduksjon og reduserte CO2-utslipp er en kombinasjon det bør være vanskelig å si nei til, sier Haugsbø og Rivero.

– Finansiering og produksjon av grønn energi er et viktig område for oss, bekrefter grunnlegger Salvador Rivero i Ultramar Energy. – Ved å bidra i finansieringen av tre anlegg får vi viktig erfaring til en redusert risiko. Går det slik vi tror, blir vi derfor en betydelig kunde av Hyperthermics fremover. 

Hyperthermics har et anlegg også på Lindum ved Drammen, skrev Biogassbransjen.nos søsterpublikasjon Avfallsbransjen.no.

LES OGSÅ: Biogassanlegg kan bidra til å løse store miljøproblemer i verden, sier Cambi-direktør Per Lillebø

Relaterte artikler
Kommentarer

Kun innloggede medlemmer kan legge igjen en kommentar Logg inn

Ikke medlem ennå? Bestill AB Pluss nå!

Siste nytt fra Biogassbransjen.no

Oslo og Akershus viser hvorfor bompenger er smart klimapolitikk

Ingvild Kilen Rørholt, Miljøstiftelsen ZERO

Ikke la klimaengasjement skape problembytter!

Mats Eklund, Linköpings universitet
Nyheter fra Small Step Media nettverket
Kommersielle partnere
X

Hold deg oppdatert! Få vår ukentlige nyhetsoppdatering sendt direkte til innboksen din.

Din e-postadresse vil ikke bli brukt til å sende deg noe annet enn våre nyhetsbrev. Les mer på vår personvernside.